W sezonie na rabarbar obok najprostszego biszkoptowego ciasta z tym warzywem lubię sobie pokombinować i zrobić coś czego nie próbowałam. Tym razem początkowo miało to być ciasto z budyniem i bezą, ale odkryłam, że w lodówce zalega śmietanka 30% i finalnie powstało to pyszne ciasto - czyli rabarbarowa wersja popularnej malinowej chmurki. Nie będę się rozpisywać jakie to było dobre, bo wystarczy spojrzeć na zdjęcie i wiadomo, że nie mogło być inaczej.
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C
Galaretka rabarbarowa:
- ok 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, przekładamy do garnka i mieszamy z cukrem. Gdy puści sok dolewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Wtedy wyłączamy ogień, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy.
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki mleka
Beza:
- 5 białek jaj
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałów.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Ostatnio zastanawiałam się co zrobić z rabarbarem. Teraz już wiem :D
OdpowiedzUsuńJa osobiście uwielbiam wszystkie ciasta które mają bezę :) Także i rabarbarowa chmurka będzie dla mnie smakowała :) jedna moją ulubioną wersją jest 'malinowa chmurka'
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ciasta z rabarbarem. Chyba spróbuję je zrobić
OdpowiedzUsuńRabarbarowa brzmi świetnie! Coś czuję, że posmakuje mi jeszcze bardziej niż malinowa chmurka.
OdpowiedzUsuń