piątek, 20 maja 2022

Rabarbarowa chmurka

 

W sezonie na rabarbar obok najprostszego biszkoptowego ciasta z tym warzywem lubię sobie pokombinować i zrobić coś czego nie próbowałam. Tym razem początkowo miało to być ciasto z budyniem i bezą, ale odkryłam, że w lodówce zalega śmietanka 30% i finalnie powstało to pyszne ciasto - czyli rabarbarowa wersja popularnej malinowej chmurki. Nie będę się rozpisywać jakie to było dobre, bo wystarczy spojrzeć na zdjęcie i wiadomo, że nie mogło być inaczej.

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C

Galaretka rabarbarowa:

  • ok 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe

Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, przekładamy do garnka i mieszamy z cukrem. Gdy puści sok dolewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Wtedy wyłączamy ogień, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy.


Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany do żelatyny i mieszamy, a następnie przelewamy całość do pozostałej śmietany i mieszamy. Wykładamy na zastygniętą galaretkę rabarbarową.

Beza:
  • 5 białek jaj
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 100 g płatków migdałów.
Ubijamy białka  z solą na sztywno, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Z papieru do pieczenia wycinamy wielkość dna blaszki w której piekliśmy spód, na wyciętym arkuszu rozsmarowujemy białka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy na płaskiej blaszce (takiej od piekarnika) w 130 st. C przez godzinę, a później studzimy w zamkniętym piekarniku. Zimną ostrożnie odrywamy od papieru i przekładamy na krem.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

 

Rabarbarowa chmurka

Rabarbarowa chmurka
Rabarbarowa chmurka

4 komentarze:

  1. Ostatnio zastanawiałam się co zrobić z rabarbarem. Teraz już wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście uwielbiam wszystkie ciasta które mają bezę :) Także i rabarbarowa chmurka będzie dla mnie smakowała :) jedna moją ulubioną wersją jest 'malinowa chmurka'

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem. Chyba spróbuję je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbarowa brzmi świetnie! Coś czuję, że posmakuje mi jeszcze bardziej niż malinowa chmurka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...