Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i kremem grysikowym. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie kilka chwil, a smak zachwyca. Możecie je przygotować zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi. Idealne będą truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. Można je także przygotować z samą galaretkę, ale proponuję jednak dodać ulubione owoce dla przełamania smaku.
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 masło (200 g)
- 3/4 szklanki cukru
- ok 250 g herbatników (użyłam kakaowych ale zwykłe też będą super)
- 2 galaretki truskawkowe
- ok 500 g truskawek (mogą być mrożone)
Zaczynam od rozpuszczenia galaretek w 3/4 litra wrzącej wody i odstawienia ich do przestygnięcia.
W garnku zagotowujemy 3/4 litra mleka razem z cukrem i masłem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną, a następnie wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy mieszając do momentu aż masa zgęstnieje.
Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy równą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę jeszcze ciepłej masy i przykrywamy warstwą herbatników. Wykładamy pozostałą masę i wyrównujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ok 20 minutach układamy na cieście truskawki i zalewamy je ostudzoną galaretką. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego.
Ciasto takie jak to najlepiej przygotować w prostokątnej tortownicy, gdy zdejmiecie rant, po stężaniu będzie się łatwiej i bardziej elegancko kroiło. Ja polecam formę marki Kaiser dostępną tutaj, a jeśli szukacie czegoś tańszego to zobaczcie tą formę z powłoką o wyglądzie kamienia, która kupicie tu.
W przepisie chyba brakuje utarcie maszy mannej z maslem, wyglada to jakby to ciasto bylo przelozone samym grysikiem gotowanym na mleku
OdpowiedzUsuńNic się tutaj nie uciera, masło gotujemy z mlekiem i cukrem i dopiero gdy to się zagotuje dodajemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia
UsuńFajne ciasto i na pewno bardzo smaczne super mniam mniam
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ekspresowe ciasto i jakie smakowite. :)
OdpowiedzUsuń