środa, 20 sierpnia 2025

Domowe ogórki kanapkowe – sprawdzony przepis na chrupiące ogórki w słoikach

 Zapas domowych ogórków kanapkowych w słoikach – przetwory na zimę

Ogórki kanapkowe to jedna z tych propozycji, która z roku na rok zyskuje na popularności. Są idealne do kanapek, burgerów, tostów, a nawet jako szybka przekąska prosto ze słoika. W mojej kuchni najczęściej przygotowuję tradycyjne ogórki kiszone, ale w tym roku postanowiłam spróbować czegoś nowego – domowych ogórków kanapkowych w słodko-kwaśnej zalewie.

Na urlopie, mając trochę więcej czasu, sięgnęłam po przepis z jednego z popularnych blogów i postanowiłam zrobić je na zimę. Niestety – zalewa okazała się dla nas zbyt octowa, a jej ilość nie wystarczyła do wypełnienia wszystkich słoików. Dlatego postanowiłam stworzyć własną wersję, z delikatniejszym smakiem i idealnie wyważoną proporcją słodyczy i kwasowości.

Efekt? Ogórki wyszły chrupiące, aromatyczne i pyszne – dlatego zapisuję przepis tutaj, by wrócić do niego za rok i oczywiście podzielić się nim z Wami!

 

🥒 Domowe ogórki kanapkowe – przepis na 15 słoików (300–500 ml)

 Składniki:

  • ok. 3 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości, twarde, świeże)

Zalewa:

  • 6 szklanek wody

  • 3 szklanki cukru

  • 2,5 szklanki octu spirytusowego 10%

  • 3 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)

  • 3 łyżki gorczycy

  • 3 łyżki ziela angielskiego (ziarna)

  • 3 łyżki czarnego pieprzu (ziarna)

  • 3 łyżki przyprawy curry

     

 Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Ogórki dokładnie umyj odkrój końce i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki – najlepiej mandoliną lub ostrym nożem.

  2. Słoiki i pokrywki wyparz we wrzątku lub wysterylizuj w piekarniku (120°C przez 10–15 minut).

  3. Zalewa:
    W dużym garnku połącz wodę, cukier, ocet, sól i wszystkie przyprawy: gorczycę, ziele angielskie, pieprz i curry.
    Doprowadź do zagotowania, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Gotuj ok 10 minut, aby przyprawy oddały aromat.

  4. W międzyczasie napełnij słoiki ogórkami – układaj plasterki pionowo lub warstwami. Nie ugniataj zbyt mocno, by nie straciły chrupkości.

  5. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Zakręć dokładnie.

  6. Pasteryzacja:
    W dużym garnku wyłóż dno ściereczką, ustaw słoiki (nie mogą się stykać) i zalej ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości.
    Pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania wody.

  7. Po pasteryzacji wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem i przykryj ściereczką. Zostaw do całkowitego wystygnięcia

     

🧊 Przechowywanie i dojrzewanie:

  • Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

  • Ogórki są gotowe po 2–3 tygodniach, ale z czasem nabierają intensywniejszego smaku.

     
ogórki do burgerów

Domowe ogórki kanapkowe w słoiku – przepis na ogórki w zalewie curry

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...