piątek, 1 sierpnia 2025

Pleśniak z owocami

 

Czasem przychodzi taki moment, kiedy kawa aż prosi się o towarzystwo czegoś słodkiego – prostego, domowego i pachnącego dzieciństwem. Tak właśnie było dziś. W kilka chwil powstał pomysł, by sięgnąć po bardzo lubianą klasykę czyli tradycyjny pleśniak, ale w wersji pełnej soczystych, sezonowych owoców. Zamiast dżemu dodałam borówki, porzeczki i kilka malin. Dzięki nim ciasto jest wilgotne, miękkie i… znika z talerza szybciej, niż zdąży ostygnąć. 

 Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 500 g owoców (u mnie porzeczki, borówki i maliny)


Oddzielamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz zimne masło i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, aż uzyskamy jednolity brązowy kolor. Brązową i jedną jasną cześć chłodzimy przez godzinę w lodówce. Druga białą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.

Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy 1 szklankę cukru i ubijamy jeszcze chwilę, by cukier się rozpuścił wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy.

Schłodzone jasne ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z owoców) wykładamy owoce. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C.

Smacznego

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...