poniedziałek, 2 listopada 2020

Latte macchiato

 Latte macchiato

Nie wyobrażam sobie dnia bez filiżanki, a najczęściej dwóch małej czarnej. Co tu dużo pisać po prostu kocham ten smak i aromat. Najczęściej piję kawę czarną, bez cukru i mleka wtedy najpełniej można poczuć walory smakowe, parzoną tradycyjnie, bo ekspres póki co pozostaje w sferze marzeń. Staram się sięgać po kawy wysokiej jakości i często sięgam po oferty rodzimych palarni. Ostatnio miałam niewątpliwą przyjemność testować kawy od Przyjacielekawy.pl i jestem szczerze zachwycona, bo otrzymane produkty okazały się naprawdę świetne, a do tego świeżo wypalane. Wybrałam sobie m.in. kawę Speciality „Indonesia Sumatra“, która wyróżnia się słodkim aromatem brązowego cukru oraz karmelowym smakiem z nutą cynamonu i głębokim posmakiem czerwonego wina i powiem Wam tylko, że smakuje rewelacyjnie i pachnie fantastycznie. Zajrzyjcie koniecznie do "Przyjaciół"na pewno znajdziecie kawę idealną dla siebie. 

A teraz zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z kremem na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku z biszkoptami nasączonymi aromatyczną kawą, które bez wątpienia zachwyci nie tylko miłośników kawy.  

 Biszkopt:

  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia     


Jaja ubijamy z solą i cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy całość. Blaszkę do pieczenia (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.

Krem:

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka homogenizowanego najlepiej waniliowego

Masło ubijamy na jasną puszystą masę (ok 10 minut) po tym czasie stopniowo dodajemy cukier puder, a następnie naprzemiennie mleko w proszku i serki homogenizowane (ważne by wszystkie składniki były w tej samej pokojowej temperaturze)

Dodatkowo:

  • ok 500 ml mocnej, ostudzonej kawy
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów 
  •  kakao do posypania

Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Ponieważ biszkopt był dość wilgotny nie nasączałam go dodatkowo, ale jeśli lubicie "mokre" ciasta możecie biszkopt nasączyć. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy, a na niej namoczone w kawie biszkopty. Przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem.
Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą i układamy na niej namoczone w kawie biszkopty. Wierzch  posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Latte macchiato

Latte macchiato

Latte macchiato

4 komentarze:

  1. Takie ciasta uwielbiam sama zrobiłam andruty z kawą i dałam na blog zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiedziałam o istnieniu takiego ciasta! Idealnie się będzie komponowało z caffe latte swoją drogą. :D Będę robić testy na żywym organizmie w weekend. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda cudownie, bardzo lubię kawowe smaki. Czy zamiast serka homogenizowanego mozna dodać serek mascarpone? Czy nie grozi to zwarzeniem masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zważeniem nie ale zmieni zupełnie smak ciasta, dlatego proponowałabym jednak homogenizowany w tym wypadku

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...