Trochę Was dziś pokuszę, ale gdy listopadowa szarość zuchwale rozpanoszyła się za oknem to wszystkim nam przyda się odrobina słodkości. Tym razem mam dla Was mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem waniliowym i chrupiącymi karmelizowanymi orzechami. Niby proste składniki, ale połączone ze sobą tworzą efekt wow.
Ciasto:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem do białości (ok 10 minut) dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 170 st. C
Krem waniliowy:
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowaniu budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła
Budynie rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, na gotujące wlewamy rozrobiony budyń i mieszając zagotowujemy. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.
- 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 1/2 szkl. (100 g) cukru
- 80 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy.
Biszkop rozkrawamy na 2 blaty. Można go dodatkowo nasączyć np wodą z cukrem waniliowym. 3/4 kremu wykładamy na na jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim na wierzchu którego rozsmarowujemy pozostałą masę i wykładamy przestudzone orzechy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Agnieszko pysznosci zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/ a ciasto przypomina wwuzetkę
OdpowiedzUsuńWitam. Ciasto upieczone bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuńBez :) to nie pomyłka :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj ale niestety wyszedł niski i twardy ��
UsuńPyszna bomba kaloryczna ;)
OdpowiedzUsuń