Nadmiar dyniowego pure i niechęć moich domowników do samej dyni skłania mnie do różnych kulinarnych eksperymentów, w których dynię można przemycić w sprytny sposób. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na gofry dyniowe, możecie je wykonać w opcji bez cukrowej i zjeść na wytrawnie np. z pesto lub innymi pysznymi dodatkami. Możecie je także odrobinę posłodzić i posmarować dżemem. Jeśli już o dżemie mowa to polecam Wam przetwory dostępne w Schronisku Smaków - które nie tylko są pyszne ale mają także świetny skład. Zawierają tylko owoce oraz cukier, bez konserwantów, aromatów, czy sztucznych barwników - sama natura. Przygotowywane dzięki tradycyjnym recepturom smakują wybornie. Jeszcze jednym fajnym produktem, który możecie nabyć w "Schronisku" jest barszcz czerwony Magdy Gessler przygotowany na zakwasie z naturalnych warzyw. Nam bardzo posmakował jako dodatek do pierogów, czy krokietów. Nasze serca skradły całkowicie mocno czekoladowe, włoskie ciasteczka Pan di Stelle, które także zamówicie u nich.
Rozpisałam się straszliwie, ale już przechodzę do przepisu.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
- 1/2 szklanki pure z dyni
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 1 łyżka ksylitolu, erytrolu lub cukru
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą na gładką masę i może przystępować do robienia gofrów. Z mojej gofrownicy wyszło 4 porcje takich cienkich wafelkowych gofrów. Następnym razem podwoję porcję, bo gofry sa przepyszne.
ale mi smaku zrobiłas na gofry
OdpowiedzUsuń