Sezon na dynię w pełni, a ja mam ich całkiem sporo w tym roku więc popełniłam takie o to proste dyniowe ciasto z dodatkiem bakalii. Wyszło tak pyszne, że nawet Mąż, zdecydowany przeciwnik dyni zjadł kilka kawałków. :)
Składniki:
- 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jaja
- pół szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
Ubijamy jaja z cukrem do momentu uzyskania białej puszystej masy, nie przerywając ubijania wlewamy olej o wrzucamy starta dynię. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem oraz bakalie (można dodać także cynamon idealnie tutaj pasuje, ja ze względu na tatę go pominęłam). Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Po ostygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.
Mniam jakie pyszne ciacho, i cudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPiekny kolorek!
OdpowiedzUsuńTyle bakalii w środku <3 Boskie :D
OdpowiedzUsuńPiękne, smaczne i chrupiące z orzeszkami. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńale kolor, cudowny:)
OdpowiedzUsuńprzepiękny kolor, pycha!
OdpowiedzUsuńPiękne, ten kolor mnie przyciąga :)
OdpowiedzUsuńCudowne ;) kolor wymiata! U mnie zdominowały go przyprawy...
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :) Piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńCudny kolor <3
OdpowiedzUsuńCudny kolor <3
OdpowiedzUsuńJaki ma piekny kolorek, pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńA ja właśnie szukam przepisu na ciasto dyniowe :) Piękne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta dyniowe nie tylko za ten cudowny kolor ale tez za to że są wilgotne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie piekłam, ale Twoje z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto idealne do herbatki:) Pięknie i smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Co za piękny kolor!
OdpowiedzUsuńjaki ma piękny kolor! fajnie przekonać kogoś kto nie lubi dyni do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńjakie żółciutkie ! <3 aż się prosi o kawałek
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) htttp://www.mecooks.com
Musiało być rozkosznie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękne, jesienne ciasto...i ten kolor.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto dyniowe ;) I ten piękny kolor ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie: https://www.facebook.com/ciastovelove/
Uwielbiam takie ciasta :) Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-))))
OdpowiedzUsuńTeż robię ciasto dyniowe. Nawet mam bardzo podobny przepis. Jedynie nie daję do niego orzechów i rodzynek, a cynamon.
OdpowiedzUsuńPyszne i cudowny ożywczy kolor :)
OdpowiedzUsuńTeż takie piekę, jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolor :) dodatek bakalii sprawia, że wygląda iście jesiennie <3
OdpowiedzUsuńNie wiem czy to wstyd czy nie wstyd, ale w życiu nie jadłam ciast dyniowych. Atakują z każdej strony i w weekend zamierzam w końcu się skusić. Piękny kolor tego ciasta <3
OdpowiedzUsuńJa mam rozgotowaną dynię czy tez moze byc
OdpowiedzUsuńobawiam się, ze może się nie udać
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem? Bo mam wyrośniete a surowe w środku :( 45 min póki co
OdpowiedzUsuńTak
OdpowiedzUsuńNie wyszedł mi taki kolor, ale ciasto pycha :) na pewno zrobię jeszcze nie jeden raz ;)
OdpowiedzUsuń