czwartek, 20 października 2016

Proste ciasto dyniowe

Sezon na dynię w pełni, a ja mam ich całkiem sporo w tym roku więc popełniłam takie o to proste dyniowe ciasto z dodatkiem bakalii. Wyszło tak pyszne, że nawet Mąż, zdecydowany przeciwnik dyni zjadł kilka kawałków. :)



Składniki:
  • 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • pół szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
Ubijamy jaja z cukrem do momentu uzyskania białej puszystej masy, nie przerywając ubijania wlewamy olej o wrzucamy starta dynię. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem oraz bakalie (można dodać także cynamon idealnie tutaj pasuje, ja ze względu na tatę go pominęłam). Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Po ostygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.

 
 
 

36 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszne ciacho, i cudnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, smaczne i chrupiące z orzeszkami. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, ten kolor mnie przyciąga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ;) kolor wymiata! U mnie zdominowały go przyprawy...

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie szukam przepisu na ciasto dyniowe :) Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta dyniowe nie tylko za ten cudowny kolor ale tez za to że są wilgotne i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jeszcze nie piekłam, ale Twoje z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciasto idealne do herbatki:) Pięknie i smacznie wygląda:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki ma piękny kolor! fajnie przekonać kogoś kto nie lubi dyni do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie żółciutkie ! <3 aż się prosi o kawałek

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności :-)

    Zapraszam do mnie :-) htttp://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne, jesienne ciasto...i ten kolor.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasto dyniowe ;) I ten piękny kolor ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie ciasta :) Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też robię ciasto dyniowe. Nawet mam bardzo podobny przepis. Jedynie nie daję do niego orzechów i rodzynek, a cynamon.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne i cudowny ożywczy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też takie piekę, jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastyczny kolor :) dodatek bakalii sprawia, że wygląda iście jesiennie <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiem czy to wstyd czy nie wstyd, ale w życiu nie jadłam ciast dyniowych. Atakują z każdej strony i w weekend zamierzam w końcu się skusić. Piękny kolor tego ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja mam rozgotowaną dynię czy tez moze byc

    OdpowiedzUsuń
  21. Z termoobiegiem? Bo mam wyrośniete a surowe w środku :( 45 min póki co

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie wyszedł mi taki kolor, ale ciasto pycha :) na pewno zrobię jeszcze nie jeden raz ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...