poniedziałek, 17 października 2016

Jabłkowe placuszki owsiane - fit śniadanie

Z tymi placuszkami zawsze miałam problem, a to przywierały do patelni, a to się nie rozpadały, wybawieniem okazała się nowa patelnia, której recenzję znajdziecie tutaj. Sceptycznie nastawiona na szybko rozmieszałam  płatki z pozostałymi składnikami i na patelnię. Pełna obaw obracałam je na drugą stronę, ale uf nie przywarły i nie rozpadły się, to już połowa sukcesu. Drugą okazał się czas ich zniknięcia, Pan Mąż pochłonął całą swoją porcję i pewnie, by jeszcze pół mojej skonsumował, gdybym ich nie zabrała do robienia zdjęć ;) I wcale mu nie przeszkadzało, że są dietetyczne, bez cukru i na bazie płatków. 


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka (lub wody)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki 
  •  1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
Płatki zalewamy mlekiem (dobrze gdyby postały co najmniej  pół godzinki, ale jeśli nie macie czasu, możecie jak ja pominąć moczenie) dodajemy jajka, mąkę, cynamon, siemię lnniane i starte na tarce jabłka. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ja nakładam placuszki na gorący olej i dodatkowo patelnie przykrywam pokrywką, gdy widzę, że już spód się rumieni, przekręcam je na drugą stronę i dalej smażę bez przykrycia. Podaję z jogurtem naturalnym, albo wiórkami kokosowymi. Smacznego









12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...