piątek, 29 czerwca 2018

Jagodowo kokosowa pianka

 

Muszę się Wam przyznać, że mleko kokosowe to dla mnie ciągle produkt, który oswajam i to oswajanie wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem przygotowałam z niego pyszną piankę jagodową, która urzeka kolorem, a do tego jest pyszna, zdrowa i nie zawiera ani grama cukru, więc Ci co na diecie mogą się na nią skusić. 
Jeszcze jedna uwaga, gdy wybieracie mleko kokosowe, szukajcie takiego, które w swoim składzie ma tylko kokos i wodę, bez dodatkowych E i innych dziwnych substancji, które są zupełnie zbędne. Ja tym razem sięgnęłam po litrowe w kartonie dostępne tutaj.

Składniki:
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 litr mleka kokosowego (u mnie Aroy-D dostępne tutaj)
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 1 szklanka jagód
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z płatkami owsianymi. Tak przygotowaną masą  wylepiamy dno tortownicy (22cm). Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak by woda zakryła żelatynę) odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jagody myjemy i blendujemy. Mleko kokosowe ubijamy przez 5 minut mikserem by się ładnie spieniło, dodajemy jagody i żelatynę, całość dokładnie mieszamy i wylewamy na tortownicę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego




8 komentarzy:

  1. Jagody uwielbiam, a taka pianka to coś dla mnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna ta pianka :) ja muszę tylko żelatynę zastąpić agarem i jest już idealnie :) lato to jest ten cudny czas, kiedy wypieki są kolorowe i przepyszne. Owocowe smaki są NAJLEPSZE :) Ściskańce babowniowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zelatynę rozpuszczamY w wodzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu zakochać się można w tym jagodowym kolorze <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolorek :) pyszne musi być to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepyszny deer i ten kolor <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...