To ciasto wygląda jak zwyczajne kruche ciasto z owocami, ale już po pierwszym kęsie przekonacie się, że tak nie jest. Zaskakuje smakiem wynikającym z połączenia rumu i kokosa. Jest delikatnie kruche z lekko chrupiącą kruszonką, a do tego pełne soczystych czereśni. Mi i moim domownikom posmakowało tak bardzo, że nie pozostały już nawet okruszki. Dlatego zachęcam Was do upieczenia, zwłaszcza, że robi się je dość szybko i całkiem prosto.
Składniki:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3-4 syklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300 ml oleju
- 5 łyżek rumu (w ostateczności kilka kropel aromatu rumowego)
- 3 jaja
- 150 wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 3/4 kg czereśni
- 3-4 łyżki kaszy manny
Pyszne ciasto. Dodatek rumu i kokosu, to musi być dopiero smacznie 😊
OdpowiedzUsuńWiórki kokosowe, rum i czereśnie- bardzo ciekawe połączenie! Ciacho idealne na tę porę :)
OdpowiedzUsuńProszek do piecz jakiej wagi?
OdpowiedzUsuńRum i czereśnie... To musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńCzy proszek do pieczenia chodzi o 1 lyzeczke?
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń23x33 cm
Usuń