Czytaliście kiedyś skład sklepowych tortilli? Ja przeczytałam raz i od tamtej pory zwyczajnie ich nie kupuję, bo lista składników jest z reguły strasznie długa, a przecież tak naprawdę do wykonania tego placka wystarczą cztery składniki. Trochę czasu zajęło mi nim znalazłam odpowiednie proporcje i uzyskałam idealnie elastyczne tortille, które nie kruszą się przy zawijaniu, ale w końcu się udało i czym prędzej dzielę się przepisem. Ja używam pół na pół mąki razowej i pszennej, żeby było zdrowiej. Możecie zrobic z samej pszennej wtedy dajcie odrobinę mniej wody. Z samej mąki razowej nie polecam, mi wychodzą zbyt mało elastyczne.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 3 łyżki oleju
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
Wow, ale prosty przepis. Dzięki, na pewno z niego skorzystam 😄
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domową tortillę :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńJakie są rodzaje mąkai razowej?
OdpowiedzUsuńCzytałam skład sklepowych tortilli i również od tego czasu ich nie kupuję. Domowe są o wiele lepsze. Raz, że pyszne, a dwa - wiadomo z czego zrobione :)
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam domowych i już żałuję:)
OdpowiedzUsuńMąka razowa pszenna czy żytnia?
OdpowiedzUsuńja robiłam z pszenną, ale myślę że z żytnią także można spróbować :)
Usuń