czwartek, 5 lipca 2018

Najlepsze domowe tortille

 

Czytaliście kiedyś skład sklepowych tortilli? Ja przeczytałam raz i od tamtej pory zwyczajnie ich nie kupuję, bo lista składników jest z reguły strasznie długa, a przecież tak naprawdę do wykonania tego placka wystarczą cztery składniki. Trochę czasu zajęło mi nim znalazłam odpowiednie proporcje i uzyskałam idealnie elastyczne tortille, które nie kruszą się przy zawijaniu, ale w końcu się udało i czym prędzej dzielę się przepisem. Ja używam pół na pół mąki razowej i pszennej, żeby było zdrowiej. Możecie zrobic z samej pszennej wtedy dajcie odrobinę mniej wody. Z samej mąki razowej nie polecam, mi wychodzą zbyt mało elastyczne. 

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 3 łyżki oleju
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli
Mąki mieszamy z solą i olejem, zalewamy gorącą wodą (ja przelewam wrzątek do kubka i po minucie dodaję do mąki). Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie wymieszajcie wodę z mąką i poczekajcie chwilę, by nie poparzyć rąk, jeśli w robocie. Sekret tkwi w długim wyrabianiu ciasta, dzięki temu wychodzi idealnie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut by odpoczęło. Następnie dzielimy na 8 części i każdą rozwałkowujemy maksymalnie cienko, a następnie przy pomocy talerza, lub pokrywki wykrawamy koło. Wkładamy na gorącą patelnię i czekamy aż się pojawią takie bulki, przekręcamy na drugą stronę i po chwili zdejmujemy. Odkładamy na talerz i przykrywamy wilgotną ściereczką. Nie można smażyć zbyt długo bo wtedy będą się kruszyć.





8 komentarzy:

  1. Wow, ale prosty przepis. Dzięki, na pewno z niego skorzystam 😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domową tortillę :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie są rodzaje mąkai razowej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałam skład sklepowych tortilli i również od tego czasu ich nie kupuję. Domowe są o wiele lepsze. Raz, że pyszne, a dwa - wiadomo z czego zrobione :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam domowych i już żałuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąka razowa pszenna czy żytnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam z pszenną, ale myślę że z żytnią także można spróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...