Składniki na 12 babeczek:
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam malinowych ale mogą być np śliwkowe
Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy posiekaną czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie dodać lekko przestudzoną masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy je do masy na zmianę ze śmietaną. Przekładamy do foremek (ja tradycyjnie używam silikonowych) łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę powideł i znów łyżkę ciasta, tak by przykryła dżem. Foremki napełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości, bo ciasto bardzo ładnie wyrasta. Pieczemy w 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem) przez ok 20 minut. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, ja swoje tylko oprószyłam cukrem pudrem.
szczególnie kuszące jest to wypełnienie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
pyszności! uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńskusiłaś mnie, idę produkować :-)
OdpowiedzUsuń