wtorek, 1 grudnia 2015

Sernik brownie z żurawiną

Grudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną,  na czekoladowym spodzie. Lekko prosto  i pysznie.


Spód:
  • 150 g. masła
  • 100 g. czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 90 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą biała masę, wlewamy ostudzoną czekoladę i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy całość dokładnie i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 minut w 180 st. C

Ser: 
  • 1000 g twarogu dobrej jakości
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  cukr
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • suszona żurawina ok 1 szklanki
Miękkie masło ucieramy z cukrem, gdy masa będzie gładka dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy (czasem masa po dodaniu jajek wygląda na zważoną, ale nie ma co się tym przejmować, wszystko się uda). Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy partiami ser, a na koniec obie mąki i cukier z wanilią. Wsypujemy żurawinę (lub inne ulubione bakalie). Mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i pieczmy. Ja piekłam w 160 st. C przez 60 minut.



 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...