Grudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną, na czekoladowym spodzie. Lekko prosto i pysznie.
Spód:
- 150 g. masła
- 100 g. czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 3 łyżki cukru
- 2 jaja
- 90 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą biała masę, wlewamy ostudzoną czekoladę i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy całość dokładnie i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 minut w 180 st. C
Ser:
-
1000 g twarogu dobrej jakości
-
5 jajek
-
100 g masła
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
-
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- suszona żurawina ok 1 szklanki
Miękkie masło ucieramy z cukrem, gdy masa będzie gładka dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy (czasem masa po dodaniu jajek wygląda na zważoną, ale nie ma co się tym przejmować, wszystko się uda). Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy partiami ser, a na koniec obie mąki i cukier z wanilią. Wsypujemy żurawinę (lub inne ulubione bakalie). Mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i pieczmy. Ja piekłam w 160 st. C przez 60 minut.
Pyszne 2w1;)
OdpowiedzUsuńboskie brownie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tą żurawiną :)
OdpowiedzUsuńOn musi być przepyszny! :)
OdpowiedzUsuń