czwartek, 26 listopada 2015

Gruszkowa pokusa - odchudzony torcik

 U mnie sprawa jest prosta, są goście jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się udowodnić moim bliskim, że ciasto bez cukru może być pyszne. Lekki krem czekoladowy na bazie jogurtu greckiego połączony z dobrą gorzką czekoladą (70% kakao) i gruszkami, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych zaskoczy swym smakiem nie jednego łasucha niewyobrażającego sobie ciasta bez cukru. Dodam jeszcze, że ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, a wygląda niezwykle efektownie.



Spód:
  • 150 g. płatków kukurydzianych
  • 100 g. masła
  • 100 g. gorzkiej czekolady 
Rozpuszczamy czekoladę i masło, mieszamy z  pokruszonymi płatkami  i wykładamy do tortownicy (średnica 22 cm) ugniatamy i odstawiamy do lodówki na chwilę.

Krem:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 gruszki
Żelatynę zalewamy mlekiem (dzięki temu, że rozpuścimy ją w mleku, a nie wodzie nie będzie wyczuwalny jej posmak), odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. W międzyczasie obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki, przekładamy do garnka dolewając odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut, by lekko zmiękły. Ważne by ich nie rozgotować na papkę. Gruszki wykładamy na spód z płatków. Ostudzoną czekoladę miksujemy z jogurtami, a następnie dodajemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na gruszki. Dekorujemy w dowolny sposób. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

 

 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...