U mnie sprawa jest prosta, są goście jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się udowodnić moim bliskim, że ciasto bez cukru może być pyszne. Lekki krem czekoladowy na bazie jogurtu greckiego połączony z dobrą gorzką czekoladą (70% kakao) i gruszkami, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych zaskoczy swym smakiem nie jednego łasucha niewyobrażającego sobie ciasta bez cukru. Dodam jeszcze, że ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, a wygląda niezwykle efektownie.
Spód:
- 150 g. płatków kukurydzianych
- 100 g. masła
- 100 g. gorzkiej czekolady
Rozpuszczamy czekoladę i masło, mieszamy z pokruszonymi płatkami i wykładamy do tortownicy (średnica 22 cm) ugniatamy i odstawiamy do lodówki na chwilę.
Krem:
- 500 g jogurtu greckiego
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3-4 gruszki
Żelatynę zalewamy mlekiem (dzięki temu, że rozpuścimy ją w mleku, a nie wodzie nie będzie wyczuwalny jej posmak), odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. W międzyczasie obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki, przekładamy do garnka dolewając odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem 5-10 minut, by lekko zmiękły. Ważne by ich nie rozgotować na papkę. Gruszki wykładamy na spód z płatków. Ostudzoną czekoladę miksujemy z jogurtami, a następnie dodajemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na gruszki. Dekorujemy w dowolny sposób. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wygląda prześlicznie!
OdpowiedzUsuńTaki odchudzony torcik to by mi smakował :)
OdpowiedzUsuń