czwartek, 19 listopada 2015

Pocałunek murzyna

To ciasto znalazłam jakiś czas na jednym z blogów podczas poszukiwania inspiracji. Jednak po pierwszej próbie pieczenia okazało się, że wychodzi zbyt "chude" jak dla moich domowników, więc kolejnym razem przepis zmodyfikowałam po swojemu i na taką jego wersję Was dziś serdecznie zapraszam.


Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje)
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut.

Krem:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 masło
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy mieszając, aż nasz budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową .

Smacznego
 


2 komentarze:

  1. kiedyś często piekłam to ciasto i całkiem o nim zapomniałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam przepis na to ciasto w starym "Poradniku Domowym" ale dotąd jeszcze go nie wypróbowałam. Twoje wygląda bardzo elegancko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...