Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18)
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje)
Krem:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 masło
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy mieszając, aż nasz budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową .
Smacznego
kiedyś często piekłam to ciasto i całkiem o nim zapomniałam.
OdpowiedzUsuńMam przepis na to ciasto w starym "Poradniku Domowym" ale dotąd jeszcze go nie wypróbowałam. Twoje wygląda bardzo elegancko
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze znalazlam Twoj zmodyfikowany przepis na fajne ciasto ( tylko nazwa paskudna) W pierwszym przepisie byla tylko 1 szklanka maki i 2 jajka - chcialam byc dokladna i tak zrobilam. I to byl blad !!! smakowo idealny, bo na prosbe meza miedzy placki, a mase kremowa dalam dzem z czarnej porzeczki. Jeden z plackow byl z dodatkiem maku - chyba mozna robic rozne wariacje !!! jutro robie na urodziny Meza - smaczniejszy, jak polezy w lodowce 2 dni !!! milego dnia
OdpowiedzUsuń