Rafaello na biszkopcie
Dziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Do piany dodajemy żółtka, a następnie mąki, ocet i proszek do pieczenia. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.
Masa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 białe czekolady
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 g. wiórków kokosowych
- 200 g. płatków migdałowych
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja wkładam miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą wodą i dodatkowo przykrywam go pokrywką). Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i mieszamy z czekoladą. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie powoli wlewam tężejącą galaretkę. Na koniec wsypujemy wiórki i płatki migdałowe i całość dokładnie mieszamy. Biszkopt kroimy na pół, smarujemy go ok 3/4 masy, przykrywamy drugą połową, rozsmarowujemy resztę masy i posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz