Tort makowy to taki mój smak dzieciństwa, babcia lub mama piekły go zawsze na moje urodziny. Jako, że teraz najczęściej piekę sama dla całej rodziny i jakoś nikt nie chciał mi tortu na urodziny zrobić w tym roku więc postanowiłam sama go sobie przyrządzić. Trochę go odchudziłam, rezygnując z tłustej maślanej masy i zmniejszając znacząco ilość cukru. Wyszło pysznie, choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa.
Składnik na ciasto:
- 250 g suchego mielonego maku
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 4 jaja
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy lub waniliowy
Podobno mielonego maku nie trzeba gotować, ja jednak zalałam swój ok szklanką wrzątku i poczekałam aż wchłonął wodę. Białka ubiłam na sztywna pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę,a następnie wymieszałam z makiem, kaszą, proszkiem i bułką tartą. Na
koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w
180 st C, przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
Krem:
- 400 g serka twarogowego
- 200 g. śmietany 30%
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- dżem, u mnie porzeczkowy
Jaki ma być to serek ? Typu mój ulubiony, gotowy na sernik czy zwykły twaróg ?
OdpowiedzUsuńJa używam z presidenta, ale mój ulubiony też będzie ok
Usuń