czwartek, 12 listopada 2015

Nieco odchudzony tort makowy z kawową nutką

Tort makowy to taki mój smak dzieciństwa, babcia lub mama piekły go zawsze na moje urodziny. Jako, że teraz najczęściej piekę sama dla całej rodziny i jakoś nikt nie chciał mi tortu na urodziny zrobić w tym roku więc postanowiłam sama go sobie przyrządzić. Trochę go odchudziłam, rezygnując z tłustej maślanej masy i zmniejszając znacząco ilość cukru. Wyszło pysznie, choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa.



Składnik na ciasto:
  • 250 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka miodu
  • 4 jaja
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy lub waniliowy
Podobno mielonego maku nie trzeba gotować, ja jednak zalałam swój ok szklanką wrzątku i poczekałam aż wchłonął wodę. Białka ubiłam na sztywna pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę,a następnie wymieszałam z makiem, kaszą, proszkiem i bułką tartą. Na koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 st C, przez  ok 40 minut, do suchego patyczka. 

Krem:
  • 400 g serka twarogowego
  • 200 g. śmietany 30%
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dżem, u mnie porzeczkowy 
Żelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości wody. Zimną śmietankę ubiłam z cukrem pudrem, a następnie wymieszałam z serkiem twarogowym i żelatyną (najlepiej dodać łyżkę kremu do żelatyny i rozmieszać, a potem wlać do masy). Krem podzieliłam na 2 części, do jednej z nich dodałam kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dobrze jest zostawić sobie kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Zimny spód makowy rozkroiłam na 3 części, pierwszą z nich posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyłam krem. Przykryłam drugą częścią ciasta i wyłożyłam krem kawowy.  Przykryłam 3 częścią i rozsmarowałam resztę kremu. Dekorację pozostawiam Waszej fantazji, ja użyłam płatków czekoladowych i wiśni z nalewki.


 

2 komentarze:

  1. Jaki ma być to serek ? Typu mój ulubiony, gotowy na sernik czy zwykły twaróg ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...