czwartek, 19 kwietnia 2018

Szarlotka żurawinowa

 

Szarlotka to ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi, można ją zrobić na wiele sposobów i zawsze jest pyszna. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować i piany do białek dodałam kisiel żurawinowy oraz suszoną żurawinę. Co powiecie na taki szarlotkowy eksperyment? 


Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3  większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (25x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce.

Pianka:
  • 5 białek 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu żurawinowego
  • garść suszonej żurawiny
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1,5 kg jabłek
  • szczypta soli
  • cynamon
Białka ubijamy  z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny. Na kaszy układamy pokrojone w cieniutkie plastry i wymieszane z cynamonem jabłka, a na nie wykładamy pianę białkową, posypujemy suszoną żurawiną i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w 170 st. C ok 35 minut.
 
 


6 komentarzy:

  1. Ja takim eksperymentom mówię zdecydowane tak <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie. Lubię szarlotkę i takiej bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł :) Z żurawiną jeszcze szarlotki nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze ślinka mi cieknie, jak patrzę na takie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...