Szarlotka to ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi, można ją zrobić na wiele sposobów i zawsze jest pyszna. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować i piany do białek dodałam kisiel żurawinowy oraz suszoną żurawinę. Co powiecie na taki szarlotkowy eksperyment?
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
250 g masła/margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie
składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w
lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3 większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki
(25x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce.
Pianka:
5 białek
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie kisielu żurawinowego
garść suszonej żurawiny
4 łyżki kaszy manny
1,5 kg jabłek
szczypta soli
cynamon
Białka
ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu
wsypujemy kisiel i całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy
równą warstwą kaszy manny. Na kaszy układamy pokrojone w cieniutkie plastry i wymieszane z cynamonem jabłka, a na nie wykładamy pianę białkową, posypujemy suszoną żurawiną i ścieramy na tarce
pozostałe ciasto. Pieczemy w 170 st. C ok
35 minut.
Pysznie się prezentuje ❤
OdpowiedzUsuńJa takim eksperymentom mówię zdecydowane tak <3
OdpowiedzUsuńFantastyczne domowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie. Lubię szarlotkę i takiej bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) Z żurawiną jeszcze szarlotki nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńZawsze ślinka mi cieknie, jak patrzę na takie smakowitości :)
OdpowiedzUsuńNic tylko się zajadać :)
OdpowiedzUsuń_____________________________
Polecam
Sklep z artykułami dla dzieci i niemowląt FRUPO.pl