poniedziałek, 26 marca 2018

Najprostsza baba drożdżowa

 

To zdecydowanie najprostsza wersja baby drożdżowej jaką kiedykolwiek robiłam i zapewniam, że każdemu powinna się udać. Dodatkowo można ją przygotować w wersji bez laktozy, dodając zamiast mleka wodę i dobrej jakości margarynę roślinną i uwierzcie mi  w takiej wersji również będzie pyszna

Zaczyn:
  • pół szklanki ciepłego mleka (lub wody w wersji bez laktozy)
  • łyżka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
W dużej misce umieszczamy pokruszone drożdże zasypujemy cukrem, gdy zaczną się rozpuszczać dodajemy pozostałe składniki i mieszamy całość. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił swoją objętość (jeśli nie macie czasu możecie nagrzać piekarnik do 50 st. C i tam umieścić zaczyn)

Ciasto
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szklanka mleka (lub wody w wersji bez laktozy)
  • pół szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
Rodzynki i żurawinę zalewamy mlekiem (lub wodą) gdy tylko przygotujemy zaczyn. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski z zaczynem dodajemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i rodzynki całość starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Formę na babkę oprószamy mąką i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pieczemy ok 35 minut w temp. 170 st. C




4 komentarze:

  1. Piękna, tradycyjna bakba jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie prosta, ale jaka piękna i apetyczna!
    Wesołych Świąt! :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...