To zdecydowanie najprostsza wersja baby drożdżowej jaką kiedykolwiek robiłam i zapewniam, że każdemu powinna się udać. Dodatkowo można ją przygotować w wersji bez laktozy, dodając zamiast mleka wodę i dobrej jakości margarynę roślinną i uwierzcie mi w takiej wersji również będzie pyszna
Zaczyn:
- pół szklanki ciepłego mleka (lub wody w wersji bez laktozy)
- łyżka cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
W dużej misce umieszczamy pokruszone drożdże zasypujemy cukrem, gdy zaczną się rozpuszczać dodajemy pozostałe składniki i mieszamy całość. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił swoją objętość (jeśli nie macie czasu możecie nagrzać piekarnik do 50 st. C i tam umieścić zaczyn).
Ciasto
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- szklanka mleka (lub wody w wersji bez laktozy)
- pół szklanki cukru
- 100 g margaryny
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
Piękna, tradycyjna bakba jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńPyszna drożdżowa babeczka.
OdpowiedzUsuńTakiej babeczce nie da się odmówić :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie prosta, ale jaka piękna i apetyczna!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :*