wtorek, 20 marca 2018

Sernik z rosą


Sernik z rosą w moim domu gościł od jakiegoś czasu, ale w tej wersji zrobiłam go pierwszy raz na chrzest córki. Moi bliscy jednogłośnie orzekli, że to najlepszy sernik jaki robiłam, a moja mama ostatnio jak pytam co upiec to domaga się właśnie tego sernika, bo jest taki pyszny. Dlatego zapraszam spróbujcie i oceńcie sami. 

Spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej.  Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 10-15 minut w 180 st. C 

Masa serowa:
  • 1 kg dobrego twarogu
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 budynie
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
Ucieramy żółtka z cukrem do białości, następnie dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ser wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy godzinę w 170 st. C

Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu uzyskania gęstej błyszczącej piany. Bezę wykładamy na zapieczony ser i pieczemy 15 minut w 150 st. C. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w chłodne miejsce.



4 komentarze:

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, szarlotki i sernika. Od dłuższego czasu sernik z rosą króluje na moim świątecznym stole. Na Wielkanoc skorzystam z Twojego przepisu 😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, szarlotki i sernika. Od dłuższego czasu sernik z rosą króluje na moim świątecznym stole. Na Wielkanoc skorzystam z Twojego przepisu 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam go już u rodzinny pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci wyszedł. Przyznam, że nigdy nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...