To ciasto kupiła kiedyś moja teściowa i bardzo nam posmakowało, a ja skojarzyłam szybo, ze gdzieś w internecie widziałam i postanowiłam zrobić je sama. Podczas przeszukiwania internetu okazało się, że można je spotkać pod kilko nazwami ta najczęściej spotykana to "ciasto Jakuba", spotkałam się też z nazwą "ciasto optymisty", a w cukierni sprzedawali je jako "dzień kobiet". Jak zwał tak zwał jedno jest pewne to pyszne ciasto i niezwykle efektownie wyglądające, owszem wymaga trochę pracy ale dla efektu końcowego warto.
Ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 6 żółtek;
- 250 g zimnej margaryny lub masła
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na 6 równych części (można się tutaj wspomóc wagą, wtedy wyjdą idealnie równe), owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Beza wiśniowa:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 3 kisiele wiśniowe (bez cukru)
- szczypta soli.
- wiśnie świeże, mrożone lub z kompotu (najważniejsze by je odsączyć z nadmiaru soku)
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33 cm), na cieście wykładamy 1/3 piany białkowej, a na pianie układamy wiśnie. Rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i przykrywamy nim bezę. Podobnie przygotowujemy jeszcze 2 placki. Finalnie mamy mieć 3 placki: ciasto kruche/beza/ciasto kruche. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 25 minut na złoty kolor. Ja piekłam 2 na raz z termoobiegiem.
Krem:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
200 g masła
W szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na wrzące wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu
Złożenie ciasta: połowę budyniu wykładamy na jeden z ostudzonych placków, przykrywamy drugim, wykładamy resztę masy i przykrywamy kolejnym. Dodatkowo można ciasto posypać po wierzchu np cukrem pudrem. Smacznego
Ile fantastycznych warstw! <3
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto <3 Pycha!
OdpowiedzUsuńAż pachnie wiosna i Widać słońce:-)
OdpowiedzUsuńJakie cudne warstwy☺
OdpowiedzUsuńEleganckie ciachoo
OdpowiedzUsuńPowiedz mi proszę jakie kisiele (chodzi o markę) użyłaś ? Bo mnie pianki z kisielem wiśniowym wychodzą bure a nie różowe
OdpowiedzUsuńGelwe wcześniej też miałam problem z kolorem ale używałam kisielu z biedry albo lidla a one wlwłaśn dają bury kolor
UsuńDzięki za odpowiedź. Ja używałem Winiary albo otkera i bure wychodziły. Gelwe nie używałam
UsuńBardzo fajny przepis :))
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto Aga,mam ochotę upiec je na święta :)
OdpowiedzUsuńfajny klimat bloga
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńKochana cudowne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCzy wiśnie mrożone odmrozic?
OdpowiedzUsuńOczywiście ☺️
UsuńCzy wystarczy 300g wiśni?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak 😏
UsuńCzy 300g wiśni wystarczy?
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto.wychodzi takie luźne czy coś mi poszło nie tak?
OdpowiedzUsuńnie powinno być luźne, musi się dać rozwałkować, proponuję dodać jeszcze trochę mąki
UsuńWłaśnie się piecze, dodałam wiecejmaki i.dluzej w lodówce. Dałam cała śmietanę 250ml, może powinno być 200?
OdpowiedzUsuńBeznadziejny przepis.. Zrobiłam tak jak w przepisie a ciasta wyszło tak mało ze miałam problem z podzieleniem na 3 a co dopiero na 6...Musiałam improwizować i zrobiłam 3 wkłady i tylko po jednej warstwie bezy wiśniowej i budyniowej :/
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości blaszkę Pani miała?
UsuńCzy mogę użyć wiśni z nalewki? Opcja ciasta dla dorosłych 😆
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to super pomysł 🙂
Usuń