Masło orzechowe jako zdrowe smarowidło
O tym, że orzechy
są zdrowe, wiemy wszyscy. Jednakże orzech orzechowi nierówny. Czy
wiedzieliście, że na świecie istnieje co najmniej kilkaset gatunków orzechów? Tylko
że nie wszystkie nadają się do spożycia. Na szczęście wybór zdrowych i
jadalnych orzechów jest bardzo duży. Pistacje, arachidy, orzechy laskowe,
migdały, orzechy nerkowca i wiele innych.
Pasta z orzechów – zdrowy przysmak, który wart jest grzechu
Jedną z najlepszych
form spożywania orzechów jest zdrowe smarowidło, czyli pasta orzechowa. Aby
jednak była faktycznie zdrowa i pożywna, powinna być zmielona w 100% z
orzechów, bez dodatku cukru, białej soli czy innych niepotrzebnych ulepszaczy.
Pasta orzechowa sama w sobie jest bardzo smaczna, więc tak naprawdę w jej
składzie zbędne są inne dodatki. Za to sama jest wyśmienitym dodatkiem do dań.
Zwłaszcza, że po pierwsze pasuje do dań słodkich i wytrawnych, a po drugie nadaje
się do „odchudzonych” wersji popularnych potraw i wypieków. Przykłady? Ciastka
z pastą orzechową, sernik orzechowy, owsianka z orzechami, brownie fit z masłem
orzechowym, mleczny shake z dodatkiem smarowidła orzechowego i wiele, wiele
więcej.
W sklepach
internetowych bez problemu kupicie różnego typu pasty, w tym najbardziej
klasyczne masło orzechowe z orzechów
ziemnych, inaczej arachidów. Arachidy potocznie nazywane są fistaszkami.
Uprawia się je m.in. w USA, Argentynie i Indiach. Jak wszystkie orzechy także fistaszki
mają wysoką zawartość zdrowego tłuszczu oraz białka. De facto białka w
orzechach jest na tyle dużo, że obok soi mogą zastępować to mięsne w diecie
wegetariańskiej czy wegańskiej. Oczywiście białko potrzebne jest także zawodowym
sportowcom i osobom rekreacyjnie uprawiającym intensywny sport, dlatego zdrowe smarowidło
z orzechów jest jednym ze składników ich jadłospisu. Zresztą z pewnością
widzieliście półki na siłowniach wypełnione opakowaniami masła orzechowego.
Orzechy to białko, a białko to siła i moc!
Czy faktycznie
tego białka jest tak dużo? Tak! To najlepsza rzecz w orzechach. Przykładowo w
100g pasty z arachidów jest aż 26g białka. Nieco mniej, ale wciąż dużo białka
mają zdrowe smarowidło z orzechów nerkowca (19,8g), migdałów (20g), czy pistacji
(ok. 21g). Smarowidło z orzechów laskowych ma go zaś 14,6g na 100g produktu. Nic
więc dziwnego, że jest jednym z filarów diety ketogenicznej, czyli
wysokobiałkowej.
A co z ilością
kalorii? Kaloryczność masła orzechowa obrosła już legendą. Faktycznie pasty
orzechowe mają sporo kcal i trudno uznać je za niskokaloryczne produkty. Przykładowa
kaloryczność dla 100g smarowidła:
- pistacjowego – 560 kcal
- z orzechów ziemnych – 581 kcal
- migdałowego – 572 kcal
- z orzechów nerkowca z kokosem – 614 kcal
- z orzechów laskowych – 709 kcal
Jest to jednak
zdecydowanie zdrowy tłuszcz, a konkretnie – wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Omega 3. Nic Wam ta nazwa nie mówi? Wystarczy wiedzieć, że wielonienasycone
kwasy tłuszczowe obecne w orzechach maja działanie antydepresyjne, ponieważ
wspomagają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ponadto paradoksalnie
kwasy Omega 3 odchudzają, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, więc hamują
apetyt poprzez regulację stężenia cukru we krwi.
Jakie właściwości prozdrowotne mają orzechy?
Czy
wiedzieliście, że zdrowe tłuszcze z orzechów poprawiają krążenie i stanowią
element profilaktyki chorób serca? Mają też dobroczynny wpływ na układ odpornościowy
człowieka. Można powiedzieć, że zdrowe smarowidło z orzechów to uniwersalny
przysmak, który warto sprezentować zarówno koleżance wyciskającej siódme poty
na siłowni, jak i babci, która musi uważać na serce.
Zresztą to nie
jedyne właściwości orzechów jako takich. Na przykład masło
migdałowe zawiera dużo magnezu, potasu, witaminy E, niacyny oraz
antyoksydantów. Zwłaszcza witamina E jest ciekawym składnikiem, ponieważ nazywana
jest witaminą młodości. Wszystko dlatego, że jest to znakomity
przeciwutleniacz, który aktywnie zwalcza wodne rodniki odpowiedzialne m.in. za
starzenie się skóry. Dodatkowo
odżywia, nawilża, regeneruje i natłuszcza. Nic zatem dziwnego, że wiele kosmetyków
zawiera witaminę E.
Zostańmy na chwilę przy
witaminach. Pasta z migdałów to nie jedyne zdrowe smarowidło z orzechów, które
jest bogate w witaminy. Na przykład masło pistacjowe to także doskonałe ich
źródło. Taka pyszna forma podania pistacji dostarczy organizmowi witamin A, B1,
B2, B3, B6, C i wspomnianej witaminy E. A oprócz tego kwas foliowy, wapń,
żelazo, magnez, fosfor, cynk, błonnik oraz potas. Witaminy z grupy B powinny
spożywać szczególnie osoby nerwowe, ponieważ ten organiczny związek chemiczny
wzmacnia układ nerwowy człowieka. Z kolei kwas foliowy poprawia pracę układu
krwionośne oraz zalecany jest kobietom w ciąży lub tym, które starają się o
dziecko.
Zdrowe smarowidło z orzechów na cukrzycę i żołądek
Było już wspomniane, że
orzechy mają niski indeks glikemiczny (niski = poniżej IG 60). Warto się na
chwilę zatrzymać przy tym temacie, który jest szczególnie istotny dla osób
chorujących na cukrzycę. Jednak nie tylko dla nich. Niski IG to coś, na co
patrzą także osoby chcące schudnąć. Oznacza procentowy wzrost stężenia glukozy
we krwi w ciągu 2 godzin od spożycia produktu. Im dłużej uwalnia się glukoza,
tym niższy IG. Na przykład zdrowe smarowidło z arachidów ma IG 40, z orzechów
laskowych i z migdałów IG 25, a z pistacji i orzechów nerkowca tylko 15. Do
tego dochodzi błonnik, który poprawia pracę jelit, a także obniża poziom cukru
we krwi. A zatem naturalne, zdrowe smarowidło z orzechów to coś, co warto mieć
w swojej spiżarni. Najlepiej kilka rodzajów, zwłaszcza że można je dość długo
przechowywać w zamknięciu. Chyba, że postanowicie zjeść je wcześniej😊.
Świetny wpis
OdpowiedzUsuń