piątek, 8 maja 2020

Masło orzechowe jako zdrowe smarowidło



Masło orzechowe jako zdrowe smarowidło

O tym, że orzechy są zdrowe, wiemy wszyscy. Jednakże orzech orzechowi nierówny. Czy wiedzieliście, że na świecie istnieje co najmniej kilkaset gatunków orzechów? Tylko że nie wszystkie nadają się do spożycia. Na szczęście wybór zdrowych i jadalnych orzechów jest bardzo duży. Pistacje, arachidy, orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca i wiele innych.

Pasta z orzechów – zdrowy przysmak, który wart jest grzechu

Jedną z najlepszych form spożywania orzechów jest zdrowe smarowidło, czyli pasta orzechowa. Aby jednak była faktycznie zdrowa i pożywna, powinna być zmielona w 100% z orzechów, bez dodatku cukru, białej soli czy innych niepotrzebnych ulepszaczy. Pasta orzechowa sama w sobie jest bardzo smaczna, więc tak naprawdę w jej składzie zbędne są inne dodatki. Za to sama jest wyśmienitym dodatkiem do dań. Zwłaszcza, że po pierwsze pasuje do dań słodkich i wytrawnych, a po drugie nadaje się do „odchudzonych” wersji popularnych potraw i wypieków. Przykłady? Ciastka z pastą orzechową, sernik orzechowy, owsianka z orzechami, brownie fit z masłem orzechowym, mleczny shake z dodatkiem smarowidła orzechowego i wiele, wiele więcej.
W sklepach internetowych bez problemu kupicie różnego typu pasty, w tym najbardziej klasyczne masło orzechowe z orzechów ziemnych, inaczej arachidów. Arachidy potocznie nazywane są fistaszkami. Uprawia się je m.in. w USA, Argentynie i Indiach. Jak wszystkie orzechy także fistaszki mają wysoką zawartość zdrowego tłuszczu oraz białka. De facto białka w orzechach jest na tyle dużo, że obok soi mogą zastępować to mięsne w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Oczywiście białko potrzebne jest także zawodowym sportowcom i osobom rekreacyjnie uprawiającym intensywny sport, dlatego zdrowe smarowidło z orzechów jest jednym ze składników ich jadłospisu. Zresztą z pewnością widzieliście półki na siłowniach wypełnione opakowaniami masła orzechowego.

Orzechy to białko, a białko to siła i moc!

Czy faktycznie tego białka jest tak dużo? Tak! To najlepsza rzecz w orzechach. Przykładowo w 100g pasty z arachidów jest aż 26g białka. Nieco mniej, ale wciąż dużo białka mają zdrowe smarowidło z orzechów nerkowca (19,8g), migdałów (20g), czy pistacji (ok. 21g). Smarowidło z orzechów laskowych ma go zaś 14,6g na 100g produktu. Nic więc dziwnego, że jest jednym z filarów diety ketogenicznej, czyli wysokobiałkowej.
A co z ilością kalorii? Kaloryczność masła orzechowa obrosła już legendą. Faktycznie pasty orzechowe mają sporo kcal i trudno uznać je za niskokaloryczne produkty. Przykładowa kaloryczność dla 100g smarowidła:
  • pistacjowego – 560 kcal
  • z orzechów ziemnych – 581 kcal
  • migdałowego  – 572 kcal
  • z orzechów nerkowca z kokosem – 614 kcal
  • z orzechów laskowych – 709 kcal
Jest to jednak zdecydowanie zdrowy tłuszcz, a konkretnie – wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3. Nic Wam ta nazwa nie mówi? Wystarczy wiedzieć, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach maja działanie antydepresyjne, ponieważ wspomagają produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ponadto paradoksalnie kwasy Omega 3 odchudzają, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, więc hamują apetyt poprzez regulację stężenia cukru we krwi.

Jakie właściwości prozdrowotne mają orzechy?

Czy wiedzieliście, że zdrowe tłuszcze z orzechów poprawiają krążenie i stanowią element profilaktyki chorób serca? Mają też dobroczynny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Można powiedzieć, że zdrowe smarowidło z orzechów to uniwersalny przysmak, który warto sprezentować zarówno koleżance wyciskającej siódme poty na siłowni, jak i babci, która musi uważać na serce.
Zresztą to nie jedyne właściwości orzechów jako takich. Na przykład masło migdałowe zawiera dużo magnezu, potasu, witaminy E, niacyny oraz antyoksydantów. Zwłaszcza witamina E jest ciekawym składnikiem, ponieważ nazywana jest witaminą młodości. Wszystko dlatego, że jest to znakomity przeciwutleniacz, który aktywnie zwalcza wodne rodniki odpowiedzialne m.in. za starzenie się skóry. Dodatkowo odżywia, nawilża, regeneruje i natłuszcza. Nic zatem dziwnego, że wiele kosmetyków zawiera witaminę E.
Zostańmy na chwilę przy witaminach. Pasta z migdałów to nie jedyne zdrowe smarowidło z orzechów, które jest bogate w witaminy. Na przykład masło pistacjowe to także doskonałe ich źródło. Taka pyszna forma podania pistacji dostarczy organizmowi witamin A, B1, B2, B3, B6, C i wspomnianej witaminy E. A oprócz tego kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, błonnik oraz potas. Witaminy z grupy B powinny spożywać szczególnie osoby nerwowe, ponieważ ten organiczny związek chemiczny wzmacnia układ nerwowy człowieka. Z kolei kwas foliowy poprawia pracę układu krwionośne oraz zalecany jest kobietom w ciąży lub tym, które starają się o dziecko. 


Zdrowe smarowidło z orzechów na cukrzycę i żołądek

Było już wspomniane, że orzechy mają niski indeks glikemiczny (niski = poniżej IG 60). Warto się na chwilę zatrzymać przy tym temacie, który jest szczególnie istotny dla osób chorujących na cukrzycę. Jednak nie tylko dla nich. Niski IG to coś, na co patrzą także osoby chcące schudnąć. Oznacza procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi w ciągu 2 godzin od spożycia produktu. Im dłużej uwalnia się glukoza, tym niższy IG. Na przykład zdrowe smarowidło z arachidów ma IG 40, z orzechów laskowych i z migdałów IG 25, a z pistacji i orzechów nerkowca tylko 15. Do tego dochodzi błonnik, który poprawia pracę jelit, a także obniża poziom cukru we krwi. A zatem naturalne, zdrowe smarowidło z orzechów to coś, co warto mieć w swojej spiżarni. Najlepiej kilka rodzajów, zwłaszcza że można je dość długo przechowywać w zamknięciu. Chyba, że postanowicie zjeść je wcześniej😊.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...