czwartek, 23 lutego 2017

Cappuccino

To ciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie. 



Biszkopt:
  •  5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, gęstej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao i wszystko mieszamy. Przekładamy do blaszki (23x37 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.

Krem:
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 serki homogenizowane waniliowe.
Jajka ubijamy z cukrem na parze, do momentu uzyskania gęstej piany. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dalej miksując dodajemy na zmianę masę jajeczną i mleko w proszku. Na koniec dodajemy serki homogenizowane, ja zawsze dodaję po łyżce i obserwuję, czy masa się nie waży i nie jest zbyt rzadka, jeśli coś jest nie tak to przestaję dodawać serek.

Dodatkowo:
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 6 łyżek kawy cappuccino
  • 2 szklanki wrzątku
  • czekolada 
Cappuccino zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia, gdy będzie chłodne nasączamy nim biszkopt. Na biszkopcie równą warstwą rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy obok siebie biszkopty nasączone w cappuccino. Całość polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało. Smacznego



35 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda 😆 wszystko co ma kawę w składzie biorę w ciemno ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię cappuccino, więc ciasto o tym smaku będzie mi bardzo smakowało. :-) Wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak z mlekiem w proszku to ja kupuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, ciasto wygląda bardzo apetycznie. Przepis jest naprawde genialny. Normalnie muszę zrobić je dzisiaj. Ale najpierw muszę udać się do mojego adwokata ze Szczecina, który pomaga mi rozwiązać pewien problem. Ale od razu po spotkaniu z nim idę kupić składniki i biorę się za robienie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie połączenia w ciastach :-) Bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda. Chyba sobie takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdarzyło mi się jeść go raz, ale pamiętam smak do dziś;) pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  8. Te warstwy naprawdę pysznie się prezentują :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniutkie! kawowe smaki uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi pasuje takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wygląda. Oj trzeba będzie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam to ciasto! Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo fajne fajne,na jaką blaszkę ?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cappucino po prostu uwielbiam, zresztą jak wszystko co z kawą :P na święta zawsze musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda znakomicie, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na kawowe ciasto długo nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To musi być niebo w buzi! Ciasto idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  18. A serki homogenizowane to ile gram opakowanie ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta warstwowe, dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudnie ci wyszło, ja do kawki proszę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Coś wspaniałego! Moje ulubione smaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. A mleko w proszku to jakie ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  23. A mleko w proszku to jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię takie w niebieskim woreczku chyba SM Siedlce je produkuje

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...