To ciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 4 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy
partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, gęstej piany. Dodajemy żółtka i
jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i
kakao i wszystko mieszamy. Przekładamy do blaszki (23x37 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.
Krem:
- 1,5 kostki masła
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3 serki homogenizowane waniliowe.
Jajka ubijamy z cukrem na parze, do momentu uzyskania gęstej piany. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dalej miksując dodajemy na zmianę masę jajeczną i mleko w proszku. Na koniec dodajemy serki homogenizowane, ja zawsze dodaję po łyżce i obserwuję, czy masa się nie waży i nie jest zbyt rzadka, jeśli coś jest nie tak to przestaję dodawać serek.
Dodatkowo:
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 6 łyżek kawy cappuccino
- 2 szklanki wrzątku
- czekolada
Cappuccino zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia, gdy będzie chłodne nasączamy nim biszkopt. Na biszkopcie równą warstwą rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy obok siebie biszkopty nasączone w cappuccino. Całość polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało. Smacznego
Pysznie wygląda 😆 wszystko co ma kawę w składzie biorę w ciemno ❤
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda pysznie☺
OdpowiedzUsuńLubię cappuccino, więc ciasto o tym smaku będzie mi bardzo smakowało. :-) Wygląda cudnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na krem.
OdpowiedzUsuńJak z mlekiem w proszku to ja kupuję:)
OdpowiedzUsuńCiaasto wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciasto wygląda bardzo apetycznie. Przepis jest naprawde genialny. Normalnie muszę zrobić je dzisiaj. Ale najpierw muszę udać się do mojego adwokata ze Szczecina, który pomaga mi rozwiązać pewien problem. Ale od razu po spotkaniu z nim idę kupić składniki i biorę się za robienie ciasta.
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia w ciastach :-) Bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Chyba sobie takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńzdarzyło mi się jeść go raz, ale pamiętam smak do dziś;) pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńsuper ciasto:)
OdpowiedzUsuńTe warstwy naprawdę pysznie się prezentują :D
OdpowiedzUsuńPyszniutkie! kawowe smaki uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi pasuje takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Oj trzeba będzie zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto! Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńooo fajne fajne,na jaką blaszkę ?:)
OdpowiedzUsuń23x37 cm
UsuńCappucino po prostu uwielbiam, zresztą jak wszystko co z kawą :P na święta zawsze musi być :)
OdpowiedzUsuńPyznie wygląda, zjadłabym
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :))
OdpowiedzUsuńNa kawowe ciasto długo nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńTo musi być niebo w buzi! Ciasto idealne <3
OdpowiedzUsuńA serki homogenizowane to ile gram opakowanie ?
OdpowiedzUsuń150
UsuńDziekuje za informacje :)
Usuńprzepyszne jest to ciasto:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta warstwowe, dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńCiacho grzechu warte :)
OdpowiedzUsuńCudnie ci wyszło, ja do kawki proszę ;-)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Moje ulubione smaczki ;)
OdpowiedzUsuńA mleko w proszku to jakie ma byc?
OdpowiedzUsuńA mleko w proszku to jakie?
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię takie w niebieskim woreczku chyba SM Siedlce je produkuje
Usuńwlasnie robilam i masa wyszla mi po dodaniu serka bardzo lejaca cos zle robilam?
OdpowiedzUsuńza dużo serka, albo jakiś mocno rzadki ten serek musiał być. Ja zawsze dodaję serki stopniowo i obserwuję co się dzieje z masą jeśli robi się rzadka, nie dodaję wszystkich serków
UsuńWitam. A czy zamiast serów homogenizowanych może być maskarpone. ?
OdpowiedzUsuńObawiam się że zmieni smak masy
OdpowiedzUsuńKtoś robił już te ciasto,bo mam zamiar je zrobic?
OdpowiedzUsuńpolecam jak najbardziej :)
UsuńCzy kostkę masła liczy Pani 200g czy 250g?
OdpowiedzUsuń200 g
UsuńWitam,jaki smak cappucino?
OdpowiedzUsuńtaki jaki lubisz :) ja najczęściej daję klasyczne albo waniliowe
Usuń