czwartek, 9 lutego 2017

Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i musem truskawkowym

Witajcie, dziś chcę Wam zaproponować ciasto idealne na zbliżające się Walentynki, pod warunkiem, że macie jeszcze zachomikowane mrożone truskawki ;). U mnie coś tam jeszcze pozostało i pokusiłam się o zrobienie tego pysznego ciasta. Wyszło idealne, czekoladowy, wilgotny spód połączony masą budyniową z musem truskawkowym. Co ja Wam będę pisać, musicie po prostu spróbować i już :).

 

Ciasto:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę, a następnie studzimy.  Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy olej,  śmietanę i mleko z czekoladą. Wsypujemy wszystkie suche składniki i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23,5x35 cm) i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. 
 
Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 200 g masła
400 ml mleka wraz z cukrami zagotowujemy. W pozostałych 100 ml dokładnie mieszamy mąki i budyń. Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy partiami zimny budyń. 
 
Masa owocowa:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych
  • 200-250 ml wody
Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka, gdy rozmarzną zagotowujemy je. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, a żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Galaretkę i żelatynę wlewamy do gorących truskawek i dokładnie mieszamy. Następnie blęndujemy całość i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Na zimne ciasto czekoladowe wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy, a na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


36 komentarzy:

  1. Mniam, jem oczami normalnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie wygląda, zjadła bym kawałek 😆

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie.. Chyba zrobię na weekend tylko na mleku roślinnym, żeby dziecko zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak tęsknie już za truskawkami, że wyjadłabym chyba cały ten mus z ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten krem budyniowy i truskawkowa masa to musi być miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda to ciasto. :-) Mam ochotę na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko! Idealne na Walentynkowy deser po kolacji ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciacho. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zrobię z mrożonych malin...też będzie pyszne nie???

    OdpowiedzUsuń
  10. ten czerwony truskawkowy mus przypomina mi o zbliżających się walentynkach:)
    p.s. mała literówka wkradła się w tytule:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobię latem, bo nie mam truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masa budyniowa wygląda jak serniczek :) Świetne na zbliżające się Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto jest przepiękne! :)
    Te kolory!
    :)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto jak dla mnie rewelacja! Zarówno ze względu na wygląd, jak i połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. no to walentynki zapowiadają się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha! Poproszę bez warstwy galaretki;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne są takie ciasta, delikatne z nutą słodyczy i kwasku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale wygląda, cudowne połączenie, które nie może się nie udać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam,1/2 szklanki kakao? Tak dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można oczywiście dać mniej, tylko wtedy dodajemy więcej mąki

      Usuń
  20. Robiłam te ciasto z przepisu, który był połową tych składników z wyjątkiem cukru i kakao i też na blaszkę takiej samej wielkości. Czytając ten przepis uważam,że ciasto z tych składników będzie za wysokie. Moje było akurat, lekko je nasaczyłam aby krem lepiej trzymał sie. Jest super, wilgotne i nie robiłam musu tylko truskawki załałam galaretka.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy śmietana do ciasta ma być kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  22. Śmietana 18% z reguły jest kwaśna, nie wiedziałam nigdy słodkiej

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam, czy zamiast śmietany można użyć jogurtu nat.?

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie próbowałam ale bym zaryzykowala nie mając w domu smietśmi 😉

    OdpowiedzUsuń
  25. Stanowczo za duża ilość mąk do ilości mleka w kremie. Na taką ilość mąki mleka powinien być litr. Budyń trudny do rozbicia mikserem. Krem o nie przyjemnej grudkowej konsystencji . Proponuję zmienić proporcje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...