Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i musem truskawkowym
Witajcie, dziś chcę Wam zaproponować ciasto idealne na zbliżające się Walentynki, pod warunkiem, że macie jeszcze zachomikowane mrożone truskawki ;). U mnie coś tam jeszcze pozostało i pokusiłam się o zrobienie tego pysznego ciasta. Wyszło idealne, czekoladowy, wilgotny spód połączony masą budyniową z musem truskawkowym. Co ja Wam będę pisać, musicie po prostu spróbować i już :).
Ciasto:
- 1 szkl. mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. śmietany 18%
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę, a następnie studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy olej, śmietanę i mleko z czekoladą. Wsypujemy wszystkie suche składniki i krótko miksujemy tylko do połączenia się
składników. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23,5x35 cm)
i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C.
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
- 1/4 szkl. cukru
- 200 g masła
400 ml mleka wraz z cukrami zagotowujemy. W pozostałych 100 ml
dokładnie mieszamy mąki i budyń. Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy partiami zimny budyń.
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych
- 200-250 ml wody
Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka, gdy rozmarzną zagotowujemy je. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, a żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Galaretkę i żelatynę wlewamy do gorących truskawek i dokładnie mieszamy. Następnie blęndujemy całość i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Na zimne ciasto czekoladowe wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy, a na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Mniam, jem oczami normalnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda, zjadła bym kawałek 😆
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie.. Chyba zrobię na weekend tylko na mleku roślinnym, żeby dziecko zjadło :)
OdpowiedzUsuńale pychotka:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTak tęsknie już za truskawkami, że wyjadłabym chyba cały ten mus z ciasta :D
OdpowiedzUsuńTen krem budyniowy i truskawkowa masa to musi być miazga :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto. :-) Mam ochotę na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńAle świetne ciacho.
OdpowiedzUsuńObłędne☺
UsuńWygląda bosko! Idealne na Walentynkowy deser po kolacji ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Świetne ciacho. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńJa zrobię z mrożonych malin...też będzie pyszne nie???
OdpowiedzUsuńten czerwony truskawkowy mus przypomina mi o zbliżających się walentynkach:)
OdpowiedzUsuńp.s. mała literówka wkradła się w tytule:)
Zrobię latem, bo nie mam truskawek :)
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa wygląda jak serniczek :) Świetne na zbliżające się Walentynki :)
OdpowiedzUsuńJem oczami <3 Pycha!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie !
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepiękne! :)
OdpowiedzUsuńTe kolory!
:)
Uściski!
Fajny przepis :))
OdpowiedzUsuńCiasto jak dla mnie rewelacja! Zarówno ze względu na wygląd, jak i połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńno to walentynki zapowiadają się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Poproszę bez warstwy galaretki;)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie ciasta, delikatne z nutą słodyczy i kwasku ;-)
OdpowiedzUsuńMmmm.... to cos dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, cudowne połączenie, które nie może się nie udać :)
OdpowiedzUsuńWitam,1/2 szklanki kakao? Tak dużo?
OdpowiedzUsuńTak, można oczywiście dać mniej, tylko wtedy dodajemy więcej mąki
UsuńRobiłam te ciasto z przepisu, który był połową tych składników z wyjątkiem cukru i kakao i też na blaszkę takiej samej wielkości. Czytając ten przepis uważam,że ciasto z tych składników będzie za wysokie. Moje było akurat, lekko je nasaczyłam aby krem lepiej trzymał sie. Jest super, wilgotne i nie robiłam musu tylko truskawki załałam galaretka.
OdpowiedzUsuńMożna i tak :-) ja akurat lubię wysokie ciasta :-)
UsuńCzy śmietana do ciasta ma być kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńŚmietana 18% z reguły jest kwaśna, nie wiedziałam nigdy słodkiej
OdpowiedzUsuńWitam, czy zamiast śmietany można użyć jogurtu nat.?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale bym zaryzykowala nie mając w domu smietśmi 😉
OdpowiedzUsuńStanowczo za duża ilość mąk do ilości mleka w kremie. Na taką ilość mąki mleka powinien być litr. Budyń trudny do rozbicia mikserem. Krem o nie przyjemnej grudkowej konsystencji . Proponuję zmienić proporcje.
OdpowiedzUsuń