To ciasto zaskakuje smakiem. Delikatny biszkopt, jabłka, zanurzone w budyniu a do tego wszystkiego jeszcze pianka z wiórek kokosowych. Niby banalne składniki, ale w tym wydaniu smakują pysznie i do tego wygląda bardzo elegancko.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z połową cukru, kolejno dodajemy do nich mąkę, wodę i proszek. Białka ubijamy z pozostałym cukrem, a gdy piana będzie gęsta i sztywna mieszamy ją delikatnie z pozostałymi składnikami. Ciasto ostrożnie przekładamy do blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 3 szklanki wody
- 1łyżka cukru
- kilka goździków
- kawałek cynamonu
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 kostki masła
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, goździki i cynamon i gotujemy ok 5 minut. Następnie odsączamy na sitku owoce, a na wodzie, na której gotowały się jabłka gotujemy budynie. Proszek budyniowy mieszamy z pół szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się wody. Jabłka układamy na podpieczonym cieście, a na jabłka wylewamy budyń. Masło rozpuszczamy i rumienimy na nim wiórki kokosowe z dodatkiem cukru pudru. Wiórki studzimy i gdy będą zimne mieszamy z jajkami i wykładamy na budyń. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 st. C. Smacznego
kokos i jabłka? Wpadam na kawałek:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mnóstwo jabłek w cieście :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka w cieście, ale z kokosem jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kokos i jabłka w cieście. Oddałabym za ten kawałek naprawdę wiele :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda :) Z chęcią zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie ;)
OdpowiedzUsuńMega apetyczne ciasto. Podkradam kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńKokosowe smaki to zdecydowanie moje smaki :) także dużą porcję poproszę ;)
OdpowiedzUsuńTe jabłka zanurzone w budyniu brzmią tak pysznie <3
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie i słodko :) pysznie wygląda to ciacho! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie, co za ciacho! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, zjadłabym
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, takie domowe i tradycyjne, wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuń