piątek, 10 marca 2017

Pachnąca cynamonem zapiekanka jaglana

Witajcie, coraz bliżej wiosna, już niedługo zrzucimy z siebie grube ciuchy i przy okazji przydałoby się zrzucić zimowy tłuszczyk. Dlatego dziś mam dla Was propozycję pysznego, zdrowego śniadania, które zdecydowanie sprzyja redukcji zimowych fałdek,  dostarczy energii na cały dzień, a przy tym jest pyszne, proste i bajecznie pachnie cynamonem (który jak wiadomo przyspiesza przemianę materii).  Zapiekankę spokojnie możecie przygotować wieczorem, by w porannej gonitwie nie tracić czasu na gotowanie. 



Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki sera białego półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu Galeo
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka żurawiny
Kaszę gotujemy na mleku (o tym jak ugotować kaszę by była smaczna przeczytacie tutaj). Ja nigdy nie bawię się w gotowanie 3 łyżek, gotuję więcej i zużywam przez 2-3 dni. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cynamon, kaszę i wszystko mieszamy dokładnie. Wrzucamy bakalie oraz pokrojonego banana, przekładamy do foremki do zapiekania i pieczmy ok 30 minut w 180 st C. Można zajadać samą lub polać jogurtem naturalnym. Smacznego

21 komentarzy:

  1. Piękna i aromatyczna z mojej ulubionej kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedno z naszych ulubionych dań na słodko :D Cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł i faktycznie przygotowanie szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanej kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pachnąca cynamonem to już ją uwielbiam <3 Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała propozycja na pyszne śniadanko 😍

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaintrygował mnie ten przepis - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie apetycznie i tak pewnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z kaszą jaglaną jeszcze nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna propozycja na kolację :) Nie zapiekałam nigdy jaglanki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowita, podoba mi się dodatek sera :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak przepysznie! Aż zgłodniałam:)
    pozdarwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. To zdecydowanie moje klimaty! Robiłam do tej pory zapiekaną jaglaną z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapiekanej kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...