Ja zakochałam się w tym połączeniu i jak tylko mam ochotę na odrobinę czekolady to funduję sobie takie pyszne, zdrowe czeko śniadanko.
Potrzebujemy tylko 3 składników - kaszy jaglanej o jej cennych właściwościach odżywczych pisałam już tutaj klik, banana i kakao.
Kakao to źródło wielu składników odżywczych: magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Powszechnie wiadomo również, że świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.
Banan mimo, że uznawany za dość kaloryczny owoc, dostarcza wielu składników odżywczych. Poza węglowodanami i niewielką ilością białka zawiera kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, C, D, E i K. Stanowi również wartościowe źródło makroelementów takich, jak wapń, fosfor, potas, sód i magnez oraz mikroelementów: miedzi, cynku, fluoru, żelaza, manganu i jodu.
A teraz przepis:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 średni banan
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao (u mnie wedel)
Kaszę płuczemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy aż wchłonie całą wodę (stosunek wody do kaszy 2:1). Banana rozgniatamy, dodajemy przestudzoną kaszę i kakao i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Kaloryczność 1 porcji to ok 320 kcal - policzona w oparciu o dane z portalu ilewazy.pl
Moje rady:
- Kaszę zamiast na wodzie można ugotować na mleku
- Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki krem warto do gotowania dodać więcej wody i pogotować kaszę chwilę dłużej
- Jak nie chce mi się bawić blenderem to po prostu rozgniatam wszystkie składniki widelcem, nie jest wtedy tak kremowo, ale równie pysznie.
- Krem można przygotować wieczorem, a rano tylko podgrzać w mikrofali.
Smacznego :)
Bardzo lubię jeść zarówno jaglankę jak i płatki jaglane na śniadanie. Wersji z kakao nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńSpróbuje zrobić ten krem ciekawe skladniki i napewno smak.
OdpowiedzUsuń