Składniki na ok 12 babeczek
Warstwa czekoladowa
- 1/2 szkl kaszy gryczanej
- 1 szkl. wody
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek masła
- 4 łyżki mąki razowej
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru
Kaszę gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub jak ja w mikrofali i łączymy z kaszą. Jaja ubijamy z cukrem do białości i łączymy z kaszowo-czkoladową masą, na koniec dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do foremek ( ja tradycyjnie użyłam silikonowych, niewymagających natłuszczania)
Warstwa serowa
- 350 g sera twarogowego ( u mnie tradycyjnie president)
- 4 łyżki cukru
- 2 jaja
- aromat waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem, mąką ziemniaczaną i aromatem waniliowym. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na warstwę kaszy i pieczemy w 180 st. C ok 35 minut do tzw suchego patyczka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz