Długie weekendy rozleniwiają strasznie, a ten był wyjątkowy, bo urodzinowy i wyjątkowo ciężko powrócić do szarej codzienności. Dosłownie "szarej" bo listopad przestał nas rozpieszczać słońcem i osnuł wszystko chmurami i mgłą, aby tę szarość przegonić mam dziś dla Was przepis na pyszne ciasto piernikowe z kremem i jabłkami.
Ciasto piernikowe:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 2 szklani mąki pszennej
Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Wkładka jabłkowa:
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina)
Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Krem
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%)
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy.
Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany.
Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać polewą czekoladową.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz