czwartek, 27 listopada 2014

Kruche z jabłkami i budyniem

Witajcie

Mam nadzieję, że dobry humor Was nie opuszcza, ja od jakiegoś czasu chodzę i się uśmiecham sama do siebie, tak na przekór szarości za oknem.

kruchez z jabłkami i budyniem 1



Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, ale kto powiedział, że proste nie może być pyszne ;)

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 4 jaja

  • 1 margaryna

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 1 litr mleka

  • jabłka

kruchez z jabłkami i budyniem 3

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. W międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

kruchez z jabłkami i budyniem 2

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...