Mam nadzieję, że dobry humor Was nie opuszcza, ja od jakiegoś czasu chodzę i się uśmiecham sama do siebie, tak na przekór szarości za oknem.
Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, ale kto powiedział, że proste nie może być pyszne ;)
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
- jabłka
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. W międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz