Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a całość idealnie wieńczy polewa czekoladowa. Nie ma co się rozpisywać, trzeba wypróbować.
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 4 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao. Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.
Masa kokosowa:
- 300 g wiórek kokosowych
- 750 ml mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając. Odstawiamy na 10 minut i znów zagotowujemy wlewając mąki rozmieszane z pozostawionym mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, do zgęstnienia masy. Masę kokosową studzimy. Ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego po łyżce masy kokosowej cały czas ucierając.
Nasączenie:
- 1/2 szkl. gorzkiej herbaty
- ok. 50 wódki
Zimny biszkopt nasączamy herbatą z alkoholem i rozsmarowujemy masę kokosową. Całość polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- ok. 5 łyżek mleka
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Super przepis. Szybko i smacznie.
OdpowiedzUsuń