poniedziałek, 1 grudnia 2014

Bounty - ciasto czekoladowo kokosowe

Witajcie

Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt  jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a całość idealnie wieńczy polewa czekoladowa. Nie ma co się rozpisywać, trzeba wypróbować.

bounty

Biszkopt

  •  5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao.  Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.


Masa kokosowa:

  • 300 g wiórek kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając. Odstawiamy na 10 minut i znów zagotowujemy wlewając mąki rozmieszane z pozostawionym mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, do zgęstnienia masy. Masę kokosową studzimy. Ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego po łyżce masy kokosowej cały czas ucierając.

Nasączenie:
  • 1/2 szkl. gorzkiej herbaty
  •  ok. 50  wódki

Zimny biszkopt nasączamy herbatą z alkoholem i rozsmarowujemy masę kokosową. Całość polewamy polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • ok. 5 łyżek mleka

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.


bounty 3

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...