Biszkopt:
- 3 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą. Następnie partiami wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na blachę (ja używam blaszki o wymiarach 23x35). Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C
Galaretka owocowa:
- 1 słoik kompotu owocowego
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżeczka żelatyny
Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1 szkl. wody i mieszamy z kompotem. Gdy całość zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzony biszkopt.
Pianka śmietanowa:
- 1 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1/2 litra śmietany 18%
- 5 łyżeczek żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą, a po napęcznieniu rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko z cukrem podgrzewamy (ale nie gotujemy) i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Studzimy i mieszamy ze śmietaną, gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na galaretkę. Całość można udekorować startą czekoladą. Smacznego
?jakiej pojemności miałby być ten kompoT?
OdpowiedzUsuńMój miał jakieś 300ml
OdpowiedzUsuńto jeszcze jedno pytanie, jaką teksturę będzie miała pianka? coś jak ubite mleko skondensowane z galaretką?
OdpowiedzUsuńCoś w ten deseń. :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, pyszne.
OdpowiedzUsuńaczkolwiek robiłam, bo na urodzinach kuzyna jadłam takie pyszne kupne, myślałam, że to będzie podobne ;)