Dzięki Ewie zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem i powoli wprowadzałam dobre nawyki do mojego menu, dużo czytałam, zaczęłam testować nowe smaki. Przekonałam się, że zdrowo wcale nie znaczy nudno i mdło. Chciałabym zachęcić wszystkich, którzy borykają się z dodatkowymi kilogramami, albo drobnymi fałdkami tu i tam, do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. To nie muszą być drastyczne, radykalne zmiany; na zasadzie otwieram lodówkę i wyrzucam z niej wszystko i od dziś napełniam samymi warzywami. Nie tędy droga, radzę zacząć małymi kroczkami, zmienić białe pieczywo na ciemne, herbatę osłodzić miodem, a najlepiej wypić zieloną lub czerwoną, nie kupować kolejnego słodkiego soku tylko sięgnąć po zdrowszy domowy itp. itd. Nie będę się tutaj rozpisywać, bo jest milion portali gdzie można zgłębić wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania. Zachęcam do poszukiwań i wybierania rozwiązań optymalnych.
Dziś chciałam się podzielić z Wami prostym, banalnym przepisem na zdrowe, fit śniadanie z bardzo cennym dla zdrowia składnikiem - kaszą jaglaną.
Właściwości kaszy jaglanej w wielkim skrócie:
- Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą m.in. leczniczy wpływ na stawy.
- zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
- Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
- Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
- Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
- Nie zawiera glutenu.
Nie będę wyjaśniać jak ważne jest jedzenie śniadania. Ja bez niego nigdy nie wychodzę z domu. Kocham wszelkie owsianki i jaglanki, ale jeszcze bardziej kocham każdą minutę snu rano, dlatego śniadanie przygotowuję wieczorem i potem tylko podgrzewam w mikrofali.
Dość gadania, pora na przepis:
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 szkl. mleka (u mnie 2%)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
Proste, pyszne, zdrowe, czego chcieć więcej?
Ja też lubię ciasta ,ale kaszą nie pogardzę ,zdrowie przede wszystkim.
OdpowiedzUsuńLubię kaszę jaglaną i czasem ją przyrządzam na śniadanie. Daje energię na cały dzień i doskonale rozgrzewa:)
OdpowiedzUsuńkaszę jaglaną uwielbiam.
OdpowiedzUsuńteż przeszłam swoją metamorfozę dzieki Ewie i wiele jej zawdzięczam. Potrafi tak zmotywować, że aż żal odmówić :)
[…] składników – kaszy jaglanej o jej cennych właściwościach odżywczych pisałam już tutaj klik, banana i […]
OdpowiedzUsuń