Sama kasza manna nie ma tak bogatych właściwości jak np. kasza jaglana, ale zawiera kompozycję witamin grupy B, witaminę E oraz mikro i makroelementy (potas, żelazo, magnez, krzem, mangan). Jako jedna z niewielu kasz jest bogata w jod. Jest też produktem łatwostrawnym. Grysik jest również doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zatem z powodzeniem mogą ją stosować wszyscy, którym zależy na dbaniu o zdrowie i sylwetkę.
Składniki:
- 2/3 szkl. kaszy manny
- 1/2 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok 10 minut by kasza wchłonęła mleko, a następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złocisty kolor. Ja najczęściej zjadam polane jogurtem naturalnym lub domową konfiturą.
Prawda, że proste? ;)
Modyfikacje:
- Do placuszków można dodać cukier lub miód jeśli ktoś chce by były słodsze, ja osobiście cukru unikam.
- Placuszki świetnie smakują jeśli zetrze się do nich spore jabłko i dopiero usmaży (można też je wkroić jeśli ktoś lubi czuć kawałki jabłka w swoich placuszkach).
- Wersję jabłkową polecam doprawić cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz