Ciacho to, dzięki niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, może śmiało nominować do fit deseru.
Spód na bazie płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym musem dyniowo pomarańczowym, a całość wieńczy delikatna serowo-śmietankowa pianka. Jest po prostu pyszne.
Owsiany spód
- 1. szklanka płatków owsianych
- 1/2 kostki masła (100 g.)
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. 3/4 płatków mielimy na mąkę, można zmielić wszystkie, ja lubię chrupiące płatki więc zostawiłam część. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wykładamy na dno tortownicy (22 cm).
Mus dyniowy
- ok 1/2 kg. dyni
- 2 pomarańcze
- kilka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- 2 łyżki miodu
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżeczki żelatyny
Serowo-śmietankowa pianka
- 300 g. sera twarogowego (u mnie delikatny president)
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, następnie ostrożnie łączymy z serem i rozpuszczoną żelatyną. Całość wykładamy na mus dyniowy. Ja dodatkowo ozdobiłam wierzch startą czekoladą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz