poniedziałek, 13 października 2014

Odchudzone ciasto z pomarańczowo dyniowym musem pod serową kołderką

Jesień nieodzownie kojarzy się ze złotymi liśćmi, grzybami, orzechami i oczywiście dynią. Dynie w moim rodzinnym domu rosły od zawsze, ale służyły najczęściej jako ozdoba, a jedyną ich częścią wykorzystywaną przez moją mamę, były pestki. Ja, jak zwykle ciekawa nowych smaków, w minionym roku robiłam z dyni różne cudeńka, a to placki, a to zupę, a to sos do makaronu i oczywiście ciasto. W tym roku ma miejsce ciąg dalszy moich eksperymentów dyniowych i jednym z nich, swoją droga moim nieskromnym zdaniem bardzo udanym, pragnę się dziś z Wami podzielić - jest to lekkie ciasto z musem dyniowo-pomarańczowym na czekoladowym spodzie.

Ciacho to, dzięki niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, może śmiało nominować do fit deseru.

ciasto z musem dyniowym
Spód na bazie płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym musem dyniowo pomarańczowym, a całość wieńczy delikatna serowo-śmietankowa pianka. Jest po prostu pyszne.

ciasto z dynią


Owsiany spód

  • 1. szklanka płatków owsianych
  • 1/2 kostki masła (100 g.)
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. 3/4 płatków mielimy na mąkę, można zmielić wszystkie, ja lubię chrupiące płatki więc zostawiłam część. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wykładamy na dno tortownicy (22 cm).

Mus dyniowy

  • ok 1/2 kg. dyni
  • 2 pomarańcze
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dynię i pomarańcze kroimy drobno i gotujemy z przyprawami do miękkości. Kiedy dynia zmięknie dodajemy miód, żelatynę i galaretkę. Można dodać więcej żelatyny i pominąć galaretkę, ale moim zdaniem nadaje ona ciekawszego smaczku musowi. Całość dodatkowo blendujemy do uzyskania gładkiej masy i wykładamy na owsiany spód.

Serowo-śmietankowa pianka

  • 300 g. sera twarogowego (u mnie delikatny president)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, następnie ostrożnie łączymy z serem i rozpuszczoną żelatyną.  Całość wykładamy na mus dyniowy. Ja dodatkowo ozdobiłam wierzch startą czekoladą.

ciasto dynia

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...