Ciasto czekoladowe:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać olej , mąkę , kakao , proszek i wymieszać. Połowę ciasta wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w temp. 180 st.C.
Wkładka kokosowa:
- 4 łyżki kaszy manny
- 100 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja to zrobiłam oprószyć cukrem pudrem.
Prawda, że proste? A jakie pyszne.
Jakiej wielkości była blaszka, w której piekłaś to ciasto?
OdpowiedzUsuń24x36 cm :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, ciasto już upieczone i nawet do połowy zjedzone - jest pyszne. Z tym, że nie jestem przekonana co do wielkości blaszki, którą mi podałaś. Jak wylałam na nią połowę ciasta, to z trudem zakryło ono dno blachy, więc zdecydowałam się wylać całą porcję ciasta i na górę po prostu dorobić drugą porcję. Wyszło w porządku, choć następnym razem zwiększę też ilość masy kokosowej, myślę, że tak o połowę. Sam pomysł rewelacyjny i rzeczywiście bardzo łatwe ciasto.
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że robiłam ciasto u rodziców a zmierzyłam swoją blaszkę bo byłam pewna że są tej samej wielkości, muszę przy najbliższej okazji sprawdzić wymiary tamtej. Najważniejsze, że sobie poradziłaś i ciasto smakowało :)
OdpowiedzUsuńSprawdzone! Przepis godny polecenia. Bardzo szybki i łatwy. Dla mnie osobiście ciut za słodkie, następnym razem zmodyfikuję ilość cukru. Domownikom bardzo smakowało. Ta partia poszła już w boczki ;-) Z przykrością stwierdzam, iż zostały już tylko okruszki. Są i dobre strony, wypróbuję kolejny przepis. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńfajny przepis ,na pewno wypróbuję :))))))))pozdrawiam Lidka
OdpowiedzUsuńciasto przepyszne
OdpowiedzUsuńZrobiłam zgodnie z przepisem na blaszce o wymiarach 24x36cm i wyszło jak na obrazku. Jedyne odstępstwo jakiego się dopuściłam to mniej cukru w cieście - 3/4 szkl. - ilość wystarczająca. Bardzo łatwe i smaczne ciasto! Polecam przepis!
OdpowiedzUsuń