poniedziałek, 20 października 2014

Wilgotne ciasto czekoladowo kokosowe

Poniedziałek powitał mnie jakąś przytłaczającą szarością, a w takie szare dni zawsze mam ochotę na czekoladę, dlatego dziś przepis na ciasto czekoladowo kokosowe. Poza tym, że jest ono bardzo smaczne, lekkie i wilgotne, ma dodatkową zaletę - bardzo łatwo i szybko się je robi.





Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać olej , mąkę , kakao , proszek i wymieszać. Połowę ciasta wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w temp. 180 st.C.

Wkładka kokosowa:
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować często mieszając , pogotować ok 5 minut aż masa zgęstnieje. Wyłożyć ją na podpieczony spód czekoladowy, wyrównać, polać pozostałą częścią ciasta czekoladowego i piec jeszcze ok 30 minut w 180 st. C.

Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja to zrobiłam oprószyć cukrem pudrem.

Prawda, że proste? A jakie pyszne.

czekoladowo kokosowe 1




czekoladowo kokosowe 2

8 komentarzy:

  1. Jakiej wielkości była blaszka, w której piekłaś to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, ciasto już upieczone i nawet do połowy zjedzone - jest pyszne. Z tym, że nie jestem przekonana co do wielkości blaszki, którą mi podałaś. Jak wylałam na nią połowę ciasta, to z trudem zakryło ono dno blachy, więc zdecydowałam się wylać całą porcję ciasta i na górę po prostu dorobić drugą porcję. Wyszło w porządku, choć następnym razem zwiększę też ilość masy kokosowej, myślę, że tak o połowę. Sam pomysł rewelacyjny i rzeczywiście bardzo łatwe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem szczerze, że robiłam ciasto u rodziców a zmierzyłam swoją blaszkę bo byłam pewna że są tej samej wielkości, muszę przy najbliższej okazji sprawdzić wymiary tamtej. Najważniejsze, że sobie poradziłaś i ciasto smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdzone! Przepis godny polecenia. Bardzo szybki i łatwy. Dla mnie osobiście ciut za słodkie, następnym razem zmodyfikuję ilość cukru. Domownikom bardzo smakowało. Ta partia poszła już w boczki ;-) Z przykrością stwierdzam, iż zostały już tylko okruszki. Są i dobre strony, wypróbuję kolejny przepis. Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis ,na pewno wypróbuję :))))))))pozdrawiam Lidka

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam zgodnie z przepisem na blaszce o wymiarach 24x36cm i wyszło jak na obrazku. Jedyne odstępstwo jakiego się dopuściłam to mniej cukru w cieście - 3/4 szkl. - ilość wystarczająca. Bardzo łatwe i smaczne ciasto! Polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...