Składniki na ok 12 babeczek
- 1 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
- 1 szkl. mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, dodajemy marchewkę, jajka, przestudzoną margarynę i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają natluszczania, łatwo zawsze później wyjąć z nich babeczki i je umyć) do ok 3/4 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 180 st C.
Krem
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- opakowanie kremowego serka Twój Smak z Piątnicy
- suszona żurawina do dekoracji
Ucieramy masło z cukrem na puch i powoli łączymy z serkiem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy żurawiną.
Smacznego
Faktycznie przepis bardzo prościutki a mufinki wyglądają apetycznie, choć niezbyt elegancko. Chyba je upiekę.
OdpowiedzUsuń