niedziela, 22 grudnia 2024

Świąteczna gwiazda z kremem pistacjowym

 To moja pierwsza gwiazda w życiu ale z pewnością nie ostatnia. Miała być tradycyjnie makowa, ale mam w domku małą, wielką fankę pistacji dlatego w ostatniej chwili zdecydowałam się na zrobienie jej z kremem pistacjowym. To bardzo efektowne choć w gruncie rzeczy proste ciasto, tylko uformowane w ciekawy sposób wymaga odrobinę cierpliwości i precyzji.

Ja zasugerowałam się przepisem i upiekłam ją bez termoobiegu ale jak widać na zdjęciach mój piekarnik ma tendecję do przypiekania z jednej strony.

Jeśli chodzi o krem pistacjowy to na szybko zakupiłam ten z popularnego dyskontu, zawiera on tylko 45% pistacji i różne dodatki ale niestety na szybko nie znalazłam innego. Mój ulubiony to ten (*link afiliacyjny), ale plan na zrobienie gwiazdy pistacjowej urodził się w mojej głowie spontanicznie i nie zdążyłam zamówić. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g kremu pistacjowego

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzewamy tak aby było letnie. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i czekamy chwilę, zaczną się rozpuszczać wtedy mieszamy je, wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy mleko. Mieszamy całość i odstawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. 

Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka sól i rozczyn, chwilę wyrabiamy ciasto, a następnie wlewamy ostudzone masło i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie (ok 10 minut). Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie dzielimy na 3 równe części. 
Każdą część rozwałkowujemy na  papierze do pieczenia na okrąg o średnicy 28-30 cm 
Pierwszy okrąg razem z papierem umieszczamy w dużej blaszce od piekarnika. 
Rozsmarowujemy na nim połowę kremu pistacjowego. Przykrywamy drugim okręgiem i rozsmarowujemy pozostały krem. Przykrywamy całość 3 okręgiem. 

Gwiazda z kremem pistacjowym

Centralnie na środku ustawiamy małą okrągłą miseczkę lub filiżankę. Okrąg przecinamy na 4 równe części, a nastpnie każdą z tych 4 tniemy jeszcze na 4. Finalnie powinniśmy otrzymać 16 równych pasków ciasta. 
Gwiazda z kremem pistacjowym

Gwiazda z kremem pistacjowym


Teraz łapiemy palcami 2 sąsiadujące kawałki i skręcamy je do zewnątrz. I tak robimy z wszystkimi kawałkami. 
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 25 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem

Gwiazda z kremem pistacjowym

Gwiazda z kremem pistacjowym

Gwiazda z kremem pistacjowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...