Nigdy nie byłam fanką klasycznych śledzi z cebulką dlatego co roku testuję różne przepisy na nie. W tym roku na spotkanie ze znajomymi przygotowałam śledzie na słodko z dodatiem suszonych śliwek i prażonych orzechów włoskich. Cóż mogę napisać, znikneły ze stołu błyskawicznie, mi udało się jedynie odrobinę spróbować.
Jeśli szukacie ciekawego przepisu na śledzie to polecam Wam bardzo:
Składniki:
- 3 filety śledziowe (użyłam matiasów)
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- ok 10 suszonych śliwek
- mała cebulka
- 2 łyżeczki tymianku
- ok 100 ml oleju (użyłam lnianego tłoczonego na zimno)
- szczypta soli
- odrobinę pieprzu
Ja śledzie moczę zawsze w mleku ok 2 godzin. Wymoczone osuszam i kroję w kawałki ok 2 cm szerokości.
Cebulkę posiekałam i zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju.
Orzechy podprażyłam na suchej patelni by wydobyć ich aromat
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję śledzie, mieszam całość i przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki aby się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz