wtorek, 3 grudnia 2024

Popękane ciasteczka czekoladowe

 Popękane ciasteczka czekoladowe

Znacie te uwielbiane przez najmłodszych popękane ciacha? One mają magiczną moc błyskawicznego znikania, na szczęście robi się je także dość szybko i prosto. 

W naszym domu goszczą bardzo często i sama mam problem by oprzeć się lekko chrupiącej skorupce i mocno czekoladowemu, mięciutkiemu wnętrzu. 

W końcu udało mi się kilka ukryć i zrobić im zdjęcia, tak abyście i Wy mogli skorzystać z przepisu. 

Zróbcie je koniecznie. Są idealne na zbliżające się Mikołajki i święta, jako słodki dodatek do szkolnej śniadaniówki i małe co nie co do kawy. 


Składniki:

  • 230 g  czekolady (ja używam takiej jaką akurat mam, najczęściej mieszam gorzką i mleczną)
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtoczenia

 W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy mieszając aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka mieszamy do połączenia. Wlewamy masę czekoladową i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kolejny raz mieszamy. Powstanie dość gęsta masa, którą odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po wyjęciu z lodówki z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce do pieczenia. Ja pomagam sobie łyżką do lodów.

Pieczemy ok 12 minut w 180 st. C

 

 

Popękane ciasteczka czekoladowe


Popękane ciasteczka czekoladowe


Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe 

Popękane ciasteczka czekoladowe

1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Już wiem, co upiekę w najbliższy weekend. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...