środa, 3 czerwca 2020

Cytrynowiec

   

Cytrynowiec
W końcu ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Robiłam je wiele razy i zawsze znikało błyskawicznie. 


Biszkopt:


  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Nasączenie:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklani wody
  • 1 - 2 łyżki cukru

Masa cytrynowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 2 szklanki wody
Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając  gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt.

Masa śmietankowa:


  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

  • 24 herbatniki

Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień.

CytrynowiecCytrynowiec

9 komentarzy:

  1. Krem cytrynowy na surowych jajkach jeszcze może z Biedronki. Szpital murowany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebyś nie umarł.

      Usuń
    2. Też tak myślę

      Usuń
    3. Radzę używać jajek ze sprawdzonych źródeł, a przed użyciem dokładne ich umycie i sparzenie wrzątkiem :)

      Usuń
  2. Idealne ciasto! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze ciasto, jakim można ugościć gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i na pewno pyszne, jednak pominęłabym jajka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyeliminowałabym jajka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...