Przyznam się szczerze, że trochę bałam się połączenia kremu miętowego z truskawkami, ale bardzo chciałam żeby w torcie był jakiś owocowy akcent. Zaryzykowałam i nie żałuję, żelka truskawkowa świetnie się wkomponowała, a tort wszystkim smakował.
Ciasto czekoladowe:
- 6 jajek
- 300 ml mleka
- 260 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 350 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka lekko roztrzepujemy, dodajemy do nich olej, mleko i mieszamy aż
się połączą. Dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko ze sobą do
momentu aż się połączy (nie miksujemy). Dno tortownicy (22 cm) wykładamy
papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 170 st. C przez
ok godzinę do tzw suchego patyczka.
Krem miętowy:
- ok 200 g landrynek miętowych
- 1/4 szkl wody
- budyń śmietankowy
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 masło (200 g)
- 2 łyżki cukru
Żelka truskawkowa:
- 1/2 kg. truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte i pozbawione szypułek truskawki blendujemy dodajemy cukier i sok z cytryny i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną. Tortownicę (22 cm) wykładamy folią spożywczą i wylewamy żelkę. Odstawiamy do stężenia.
Złożenie tortu. Ciasto rozkrajmy na 3 równe blaty. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy umieszczamy odrobinę kremu by przykleić żelkę, na żelkę także dajemy ok łyżki kremu i przykrywamy drugim blatem, na którym umieszczamy równą warstwę kremu miętowego. Przykrywamy 3 blatem i dekorujemy w dowolny sposób. Ja tort obłożyłam kremem miętowym i polałam lustrzaną polewą czekoladową.
Lustrzana polewa:
- 150 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g kakao
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia.
Cukier zagotowujemy z wodą, dodajemy kakao, śmietanę i mieszając
zagotowujemy (trzeba uważać, bo polewa ładnie przywiera do dna). Do
gorącej polewy dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy,
by wystygła (powinna mieć temperaturę ok 35 st. C) i polewamy
schłodzony tort.
Przepiękny ;) Musi smakować pysznie...
OdpowiedzUsuńCzy zamiast budyniu moozna dac smietane z mieta
OdpowiedzUsuńnie próbowałam tak robić, ale zaryzykowałabym i sprawdziła co z tego wyjdzie
UsuńCzy mogą być mrożone truskawki?
OdpowiedzUsuńMogą
UsuńTruskawki i czekolada uwielbiam to połączenie. Tort piękny :)
OdpowiedzUsuńJeżeli mam tortownicę 26 cm, to składniki na masę też trzeba dopasować do wymiarów tortownicy? Dopiero uczę się piec, więc jeszcze wszystkiego nie wiem
OdpowiedzUsuńtak, bo zabraknie Pani masy, proszę sobie poszukać przelicznika form są takie w sieci :)
UsuńCzy zamiast żelatyny można użyć galaretki truskawkowej?
OdpowiedzUsuńMożna ale ona zmieni smak warstwy truskawkowej :)
UsuńIle masła trzeba dać do kremu?
OdpowiedzUsuń1 kostkę - 200 g już poprawiam w przepisie, bo faktycznie napisałam tylko masło :)
UsuńIle masła trzeba dać do kremu?
OdpowiedzUsuń200 g
UsuńCzy poncz jakiś Pani polewała na biszkopt ?
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest dość wilgotne, więc ja już go dodatkowo nie nasączałam ale oczywiście jak ktoś lubi "mokre" torty można nasączyć :)
UsuńJaki inny krem można dodać zamist tego miętowego żeby była fjn kombinacja smakowa?
OdpowiedzUsuńśmietankowy albo kokosowy :)
Usuńile wody do żelki truskawkowej żeby konsystencja była dobra ?
OdpowiedzUsuńwsypujemy żelatynę do miseczki, szklanki itp i wlewamy tylko tyle wody aby ją przykryła :)
Usuń