Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam ile mogę, były babeczki, a teraz zapraszam na biszkopt z pianką jogurtową i truskawkami w galaretce. To leciutkie pyszne ciasto, zachwyci małych i dużych.
Biszkopt (blaszka 23x33 cm):
- 4 jaja
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta
wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy ok 2 minut, następnie dodajemy
żółtka i całość miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty
miksera do minimum i wsypujemy mąkę z proszkiem, teraz już tylko
miksujemy do połączenia. Blaszkę (23x33cm) wykładamy papierem do
pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.
Pianka jogurtowa:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
Żelatynę zalewamy wodą tak by przykryła jej powierzchnię, odstawiamy do
napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z
sokiem z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami
cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie stopniowo
dodajemy jogurt i ostrożnie mieszamy, na koniec wlewamy rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie mieszamy. Piankę wykładamy na ostudzony biszkopt i
wyrównujemy. Odstawiamy na chwilę do lodówki by stężała
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- ok 1/2 kilograma truskawek
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Owoce układamy na piance
jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na kilka
godzin.
Akurat mam zapas truskawek, i nie miałałam koncepcji, co z nich zrobić. 😍😊 Zatem biorę się do pracy. Mniam 🙂
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, uwielbiam ciasta z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńJedno z najczystsze ciasto z mojego dzieciństwa:) uwielbiam je
OdpowiedzUsuń