środa, 17 czerwca 2020

Frittata ze szparagami

 Frittata ze szparagami

Dziś propozycja obiadowa, pyszne proste danie z wykorzystaniem szparagów. U nas był to szybki obiad, ale idealnie sprawdzi się jako śniadanie.


Składniki:
  • 8 szparagów zielonych
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5  jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki sera żółtego
  • 2/3 szklanki ugotowanego pęczaku (został mi z poprzedniego dnia i postanowiłam go wykorzystać, możecie go pominąć albo zastąpić kaszą jaglaną)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii (polecam zioła od Skworcu.pl)
  • olej do smażenia
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię dodajemy szparagi i całość smażymy kilka minut.W międzyczasie roztrzepujemy jajka z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, wsypujemy ser oraz kaszę i wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa się zetnie. Jeśli macie patelnię której można używać w piekarniku to najlepszą opcją jest upieczenie wszystkiego - ok 15 minut w 180 st. C, albo przelanie całości do naczynia do zapiekania i pieczenie. Smażąc trzeba bardzo uważać by się nie spaliło

 
Frittata ze szparagami

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis i super ze tak szybko można go wykonać:)) dla męża bardzo smakuje, dzieci trochę kaprysiły ale też zjadły:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...