piątek, 22 kwietnia 2022

Kora orzechowa

 

Dziś zapraszam na pyszne ciasto na specjalne okazje. Nie robiłam go już dawno, oj dawno i zapomniałam jakie jest pyszne. Teraz gdy szukałam czegoś ekstra na święta przypomniałam sobie o nim i upiekłam. Po spróbowaniu zaczęłam się zastawiać czemu gości u nas tak rzadko, bo jest absolutnie pyszne. Orzechowe biszkopty, krem brzoskwiniowo budyniowy, delicje nasączone w kawie i jeszcze galaretka pełna soczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta. 

Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów to wymaga sporo pracy i czasu, ale jeśli szukacie czegoś ekstra to naprawdę warto ją upiec.

 

Ciasto:

  • 200g (1 i 3/4 szklanki) zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe)
  • 100g (1 szklanka) wiórków kokosowych
  • 100g  (3/4 szklanki) rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 150g (3/4 szklanki) cukru
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Wtedy nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy i wiórki. Taką mieszankę wsypujemy ostrożnie do masy jajecznej i delikatnie mieszamy (ja robię to łopatką). Blachę (25x35) cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 160 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta.
Jeżeli macie 2 identyczne blaszki i piekarnik z termoobiegiem to możecie upiec oba placki jednocześnie. I tak byłoby najlepiej, bo zachodzi obawa że piana opadnie.

Masa budyniowa:

  • 2 budynie (40 g każdy) waniliowe lub śmietankowego bez cukru
  • 1 duża puszka brzoskwiń ( moja ważyła 820g)
  • ok 250 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 2 opakowania ciastek „Delicje“ o smaku pomarańczowym
  • ¼ szklanki kawy (dowolnej: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
  • opcjonalnie ¼ szklanki wódki lub rumu
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie odsączamy na sitku z syropu. Odmierzamy ilość odlanego syropu i dolewamy tyle wody aby było 500 ml. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do kubka wlewamy 100 ml (1/2 szklanki) wody dodajemy proszek budyniowy oraz żółtka i mieszamy. Na wrzący wlewamy syrop i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy wszystko do połączenia. 

Złożenie ciasta

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Zaczynamy od przygotowania ponczu - zimną kawę mieszamy z alkoholem.

Jeden blat ciasta smarujemy około połową kremu. Delicje moczymy w ponczu i układamy na kremie czekoladą do dołu. Wykładamy resztę masy budyniowej (zostawiając ok 4 łyżek) i przykrywamy drugim blatem, który smarujemy pozostawioną masą. 

Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na kremie. Polewamy je tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.





14 komentarzy:

  1. Ciacho przepyszniaste. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam korę. Od razu przypomniał mi się jej wyśmienity smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można bez alkoholu?
    A można bez procentów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można :) nie każdy lubi smak alkoholu, a niektórzy zwyczajnie nie mogą go spożywać, wtedy wystarczy go pominąć

      Usuń
  4. Pysznie wygląda. Na specjalną okazję na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słoneczna delicja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy orzechy trzeba obrać z łupinki tej brązowej

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można pominąć kokos?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam pieczemy w 160° góra dół czy z termoobiegem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od piekarnika, ja piekę z termoobiegiem

      Usuń
  9. Jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...